Politică

Marius Budăi: „Ordonanța austerității lasă nu doar studenții, ci și elevii, fără transport gratuit!



 

Guvernul PNL-USR-UDMR se răzbună, acum, și pe elevi și studenți, după ce a înghețat veniturile vârstnicilor, dar și pe cele ale angajaților care se află în prima linie de luptă, în pandemie.

Mass-media a prezentat un proiect de Ordonanță de Urgență, discutat miercuri, în primă lectură, în ședința de Guvern, care prevede nu doar înghețarea pensiilor în 2021, tăierea sporurilor angajaților statului care se luptă cu pandemia, ci și desființarea gratuității transportului, atenție, nu doar pentru studenți, ci și pentru elevi. Mai mult, cofinanțarea de 50% a costului transportului elevilor și studenților ar urma să nu mai fie suportată de stat, ci de primării, în condițiile în care multe dintre acestea abia dacă mai au bani de salarii. Vă dați seama care ar fi rezultatul, iar de suferit vor avea, cel mai mult, copiii din comunele sărace și orașele mici, ale căror primării nu vor avea bani să cofinanțeze transportul. Proiectul de OUG nu are niciun fel de aviz, nici măcar interministeriale, fiind făcut în mare secret de câțiva apropiați ai premierului Vasilică Florin Cîțu, darămite să fi fost avizat de Consiliul Economic și Social. Și ar fi fost adoptat rapid și nelegal de către Guvern, dacă PNL și USR nu s-ar fi certat pe proiectul de buget, care este, de asemenea, ținut la secret”, arată vicepreședintele Camerei Deputaților, Marius Budăi.

PSD atrage atenția Guvernului PNL-USR-UDMR să nu adopte acest proiect de Ordonanță de Urgență, în această formă, în cadrul ședinței de săptămâna viitoare, ci să îl negocieze cu partenerii sociali, adică sindicatele și patronatele, dar să și obțină avizele necesare de la organismele abilitate.

Practica aceasta, de a adopta Ordonanțe de Urgență fără a avea avizele necesare, în mare secret și fără consultarea societății civile, a sindicatelor și a patronatelor, a fost patentată de Guvernul Orban și este, iată, continuată și de Guvernul Cîțu. Atragem atenția guvernanților să înceteze cu astfel de practici, care amintesc de vremuri apuse în 1989 și să respecte legea. Pericolul cel mai mare este acela ca astfel de Ordonanțe adoptate nelegal să fie contestate în instanță, iar statul să fie nevoit, apoi, să suporte inclusiv daune, dobânzi și penalități. Ceea ce s-a mai întâmplat cu salariile profesorilor în guvernarea Boc, plătite, apoi, de guvernele ulterioare ale PSD, în baza unor decizii judecătorești. Guvernul Cîțu se răzbună pe părinții și bunicii noștri, dar și pe copiii noștri, cărora ba le îngheață alocațiile, ba le taie bursele școlare, ba le desființează gratuitatea transportului”, a subliniat Marius Budăi.

PSD atrage, de asemenea, atenția, Guvernului austerității să prezinte, cât mai repede, proiectul de buget pentru 2021, dat fiind faptul că suntem deja în luna februarie, iar acesta trebuia adoptat încă de la finalul anului trecut.