Politică

Daniel Olteanu, ALDE: Proiectul de rectificare bugetară ascunde un CAPAC de 3 miliarde lei, dosite pentru clientela politică a prim-ministrului Cîțu





Cîțu și Fondul de rezervă al Guvernului = miliarde de lei din banii românilor, dosite pentru clientela politică !

Știți ce ascunde proiectul de rectificare bugetară, despre care premierul Cîțu a spus că e „foarte complicat” de făcut? Un capac de 3 miliarde lei, cu care prim-ministrul vrea să alimenteze din nou Fondul de rezervă al Guvernului, adică acel instrument aflat exclusiv la îndemâna sa, prin care vrea să-și asigure fidelitatea colegilor din teritoriu.

3 miliarde lei care urmează să fie alocate preferențial, bani care înseamnă de fapt răsplătirea unor primari nu pentru cine știe ce merite administrative deosebite, ci pentru – ați ghicit – votul lor pentru președinția PNL.

 

 

Că Florin Cîțu își bate joc de banii noștri nu e o noutate, lună de lună avem maraton de împrumuturi externe la dobânzi tot mai mari. Că o face în interes personal, ca să-și consolideze poziția de preferat în alegerile interne ale PNL, iar nu e o noutate, am aflat deja că echipa de campanie a premierului e formată din angajații săi de la Guvern, plătiți din banii noștri. Șocant e nivelul de aroganță la care a ajuns Florin Cîțu, care dosește iarăși miliarde de lei din bugetul public pentru a le împărți apoi, după bunul plac, colegilor fideli.

Guvernul a cheltuit anul trecut aproape 8 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, o sumă record.

Asta, deși Legea finanţelor publice prevede destinația clară a acestui Fond de rezervă, mai precis „finanțarea unor cheltuieli urgente și neprevăzute”.

Asta, deși Consiliul Fiscal a semnalat în raportul său anual alocarea sumelor pentru „cheltuieli care nu pot fi catalogate drept urgente sau neprevăzute”. Iată o serie de astfel de cheltuieli așa-zis neprevăzute:

 

 

finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II;

diverse cheltuieli de investiții (majoritar destinate Societății METROREX SA);

plata cheltuielilor curente și de capital pentru unele unități administrativ-teritoriale (datoriile unei comunități locale sunt plătite, în timp ce datoriile altora nu);

executarea lucrărilor de reparații capitale la sediul Parchetului de pe lângă o judecătorie

Domnule prim-ministru Cîțu, vă ajutăm cu un dicționar în care să citiți definițiile pentru „urgent” și „neprevăzut”?

 

DANIEL OLTEANU , Presedinte ALDE