Politică

Senatorul Cosma: ”Noi, AUR, nu suntem împotriva vaccinării, ci împotrivă obligativității efectuării acestui act medical”

Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani Sursa foto: 60m.ro





Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani
Sursa foto: 60m.ro

Omul de afaceri botoșănean Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani, a declarat, în timpul dezbaterilor privind proiectul de lege care impune certificatul verde al vaccinării, că partidul pe care îl reprezintă susține vaccinarea, dar nu obligativitatea acestui act.

Într-o ședință fulger a Biroului Permanent al Senatului, la începutul săptămânii, s-a hotărât introducerea proiectului de lege L454/2021, privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Astfel, acest proiect a fost trimis de urgență în comisiile de specialitate pentru a fi avizată, ca mai apoi, votată în plenul senatului Miercuri, 20 Octombrie 2021. Proiectul prevede obligativitatea prezentării certificatului digital la locul de muncă a personalului din sistemul de sănătate public si privat, personalul din Inspectoratul General de Aviație al MAI, plus personalul din sistemul de învățământ preuniversitar și superior.

 

 

În timpul dezbaterilor contradictorii, domnul senator Dorinel Cosma a avut o intervenție pentru a sancționa legea care încalcă cele mai elementare drepturi și libertăți constituționale ale cetățenilor. Acesta a declarat: „Obligativitatea ca personalul din unitățile publice și private să prezinte certificatul verde la intrarea la serviciu înseamnă, de fapt, obligativitatea vaccinării. Nimeni nu este naiv să creadă că vreun angajat poate prezenta în fiecare zi rezultatul negativ al testului PCR/antigen. Mai ales că testarea trebuie efectuată din buzunarul propriu. Cuantumul foarte ridicat al amenzii, aplicate conducătorilor instituțiilor, între 50.000 și 100.000 lei este altfel tocmai pentru a obliga de facto angajatorii să îi verifice pe toți. Suspendarea contractului individual de muncă și desfacerea contractului după 30 de zile de suspendare constituie două măsuri abuzive și contravin legislației în vigoare. Reafirm: Noi, Aur, nu suntem împotriva vaccinării, ci împotrivă obligativității efectuării acestui act medical asupra oricui nu dorește să se vaccineze voluntar.”

 

Potrivit proiectului de lege, personalul este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiţii:

a)vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b)se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

c)rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

 (2)Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. c), sunt suportate de către personalul din cadrul unităţilor publice prevăzute la alin. (1).

(3)Prin excepţie de la prevederile alin. (2) pentru personalul din cadrul „unităţilor publice, care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator.

(4) Pentru unităţile private prevăzute la alin. (1), costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora.

 Neîmplinirii acestor obligativități de către personal au ca consecință măsura de suspendare a contractului de muncă pe o perioadă de 30 de zile sau prelungirea acesteia, interzicerea la locul de muncă și desfacerea contractului de muncă.

 



După dezbateri, legea a primit aviz favorabil din partea comisiei, după ce USR-PLUS, PNL și UDMR a votat PENTRU. Cei de la PSD s-au abținut la toate amendamentele propuse de alte partide, numai la un amendament propus de aceștia au votat PENTRU, acest lucru arată faptul că sunt de acord cu îngrădirea libertăților în interes de capital electoral. Amendamentul prevede „Prin excepție de la prevederile prezentei legi, pentru personalul din cadrul sistemului de învățământ preuniversitar și superior, prevăzut de art. 88 și art. 291 din Legea 1/2011 a educației naționale, care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1, alin (1), lit. a) și b), i se va asigura timp de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi teste RT-PCR sau teste antigen rapide pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 1, alin (1), lit. c).” Poziția AUR a fost contra la toate propunerile dezbătute și contra legii. Legea a trecut prin toate comisiile și va ajunge la vot luni, 25 octombrie, după ce miercuri a fost amânată din anumite considerente, acelea de a mări plaja de personal bugetar și din privat.

La ședință a participat și copreședintele George Simion care a dorit să filmeze pentru a arata cetățenilor cum pe repede înainte, se dorește trecere acestei legi. A fost somat să închidă filmare de către președintele comisie, fără că acesta să supună la vot acest lucru pentru a întruni o majoritate.