Liderul PNL Botoșani le-a luat la întrebări pe Olguța Vasilescu și Sorina Pintea pe tema salariilor din Sănătate

Senatorul Costel Şoptică, preşedintele PNL Botoşani, a adresat săptămâna aceasta o întrebare Ministrului Sănătăţii şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, referitoare la scăderile salariale  din sistemul public  sanitar și la plafonarea sporurilor acordate medicilor şi asistenţilor medicali.

 

Programul de guvernare prevede majorări salariale importante pentru medici şi personalul angajat în sistemul sanitar. Cu toate acestea, constatăm că veniturile cadrelor medicale au scăzut în urma aplicării prevederilor cuprinse în legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a Regulamentului cadru de acordare a sporurilor din sistemul medical.

Mai mult aţi modificat salariile de bază ale medicilor şi asistentelor, însă aţi omis să operaţi această modificare şi pentru restul personalului auxiliar  angrenat în buna funcţionare a sistemului public de sănătate, în speţă biologi, chimişti sau fiziokinetoterapeuţi.

In plus pentru toate aceste scăderi salariale, care vor conduce către o grevă generală, în luna mai, aţi venit cu o pseudo soluţie, care subminează complet sistemul public sanitar, şi anume emiterea unei circulare către managerii spitalelor pentru a acorda stimulente angajaţilor care au suferit  pierderi salariale în luna martie, astfel încât acestea să fie compensate. Pe cale de consecinţă, aceste  compensări  se traduc prin redistribuirea fondurilor alocate în general serviciilor de pază, necesarului de medicamente, dezinfectanţi sau alte consumabile.”

 

În acest context, senator botoșănean a solicitat miniștrilor de  resort, în doamnei Ministru Lia Olguţa Vasilescu şi doamnei Sorina Pintea, să identifice soluţiile  optime  pentru rezolvarea  problemelor  salariale din sistemul sanitar. De asemenea,  liderul PNL Botoșani a solicitat reanalizarea  Regulamentului cadru de acordare a sporurilor din sistemul medical  în privinţa eliminării plafonului care stabilește  valoarea maximă a sporurilor acordate,  maxim 30% din salariu .