3700 de liceeni din Botoșani și Iași vor învăța prin stand-up comedy să se ferească de virusul HIV

Peste 3700 de elevi din județele Botoșani și Iași vor participa la sesiuni educative pentru prevenirea infecției cu virusul HIV.

Sesiunile se desfășoară într-un mod inedit: îmbină informații de educație pentru sănătate cu momente de stand-up comedy.

Aceste cursuri sunt parte din proiectul „Stand-up: Educație pentru prevenirea HIV” al Asociației Semper Musica, realizat cu sprijin financiar oferit de Fundația Orange.

Proiectul se adresează tinerilor din 15 licee aflate în comunități rurale și urmărește să îi informeze despre infecția cu virusul HIV, transmitere, depistare, tratament, dar și metode de protecție.

 



 

 

În plus, prin proiect se oferă consiliere online gratuită prin intermediul aplicației Whatsapp pentru aproximativ 500 de tineri din toată țara, care au nevoie de sfaturi medicale legate de infecția cu HIV, infecții cu transmitere sexuală, contracepție și servicii medicale.

 

„După ce peste 30 de licee din România au găzduit deja sesiuni de acest gen, ne bucurăm că putem ajunge și în județele Botoșani și Iași. Unitățile de învățământ abordează rar această temă a infecției cu HIV, din cauza lipsei de expertiză a cadrelor didactice, iar părinților le este dificil să le vorbească propriilor copii despre HIV. Așa că tinerilor nu le rămâne decât să se informeze din grupul de prieteni și de pe internet, două surse de informații care de cele mai multe ori includ date eronate”, a spus Alexandru Gheorghiu, președintele Asociației Semper Musica.

Conform Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea infecției HIV/SIDA în România, Prof. Dr. Matei Balș, județele Botoșani și Iași se află pe locul al 6-lea în țară, în ceea ce privește numărul de noi cazuri de HIV înregistrate în 2017.

 Proiectul a câștigat una dintre finanțările de 32.000 lei oferite de Fundația Orange prin concursul „Susține un ONG!”, alături de alte proiecte de sănătate, mediu, dezvoltare comunitară etc, prin care angajații Orange sunt încurajați să propună și să coordoneze, alături de un ONG partener, proiecte de filantropie în care cred.

 

 

Asociația Semper Musica este una dintre cele mai active organizații din România, din domeniul prevenirii HIV, cu activitate în peste 29 de comunități din țară. În 2014, Asociația Semper Musica devine prima organizație din țară finanțată de Fundația MTV Staying Alive din America, iar în 2016, eforturile asociației din domeniul prevenirii HIV sunt recunoscute prin câștigarea Premiului I la Gala Societății Civile – Proiecte pentru tineret. În 4 ani de activitate în domeniul prevenirii HIV, Asociația Semper Musica a informat direct, legat de infecția cu HIV și contracepție, peste 20.000 de liceeni și tineri, peste 2000 de tineri de la nivel național beneficiind de consiliere specifică online și gratuită.

 

Programul Susține un ONG! este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajați și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca ei să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred,  să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare, să crească gradul de satisfacție personală, să crească atașarea față de brandul Orange și să motiveze angajații să rămână în companie.

 

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Pentru informații suplimentare: office@sempermusica.org

0733.037.537- Alexandru Gheorghiu, Președinte Asociația Semper Musica