Deputatul PSD Tamara Ciofu a solicitat Ministerului Sănătății deschiderea de noi centre de tratament pentru tratarea și recuperarea bolnavilor de scleroză multiplă 

medicul Tamara Ciofu, deputat PSD Botoșani
medicul Tamara Ciofu, deputat PSD

Parlamentarul social-democrat a propus Ministerului Sănătății înființarea de centre pentru tratarea și recuperarea persoanelor afectate de Scleroză Multiplă în fiecare municipiu reședință de județ.

Totodată, a solicitat să se acorde posibilitatea administrării tratamentului pentru această boală în spitalele din proximitate de pe plan local, care au expertiza necesară.

 

 

Pacienții cu tratament în programul național de Scleroză Multiplă sunt nevoiți să se deplaseze sute de kilometri lunar la cele 13 clinici din Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Oradea și Bucureşti care sunt  autorizate în prezent pentru a beneficia de tratament. Având în vedere că Scleroza Multiplă este o boală neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central și provoacă dificultăţi în controlul muscular, în echilibru, tulburări de vedere şi ale funcțiilor mentale, este importat ca acești bolnavi să fie tratați cât mai aproape de zona în care locuiesc și totodată să nu fie nevoiți să întrerupă tratamentul. De asemenea, este nevoie să se organizeze și centre de zi în fiecare județ pentru recuperarea bolnavilor de Scleroză Multiplă.  ”, a declarat Tamara Ciofu.

 

 

 

În România sunt peste 10.000 de pacienți afectați de Scleroza Multiplă, din care 4.000 sunt incluși în programul național.

Este important că la începutul anului trecut Ministerul Sănătății a ridicat gradul de acces al pacienţilor la tratament prin desfiinţarea comisiilor de specialitate, iar aceștia se pot transfera la un alt centru doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere, însă este nevoie și de actualizarea programului de tratament pentru Scleroză Multiplă, astfel încât țara noastră să beneficieze cât mai repede de toate cele 13 soluții disponibile în Uniunea Europeană pentru această afecțiune”, a subliniat deputatul social-democrat botoșănean.