Știri locale

Pe hârtie: 41 de milioane de euro pentru reabilitarea și construirea a 144 de grădiniţe şi şcoli în judeţul Botoşani

Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici a anunțat astăzi că județul Botoșani va beneficia de o finanțare în valoare de 41 de milioane de euro pentru următorii 3 ani în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală pentru reabilitarea, modernizarea și construirea de grădinițe și școli.    

 

„Având în vedere că este pentru prima dată când un Guvern al României alocă banii publici pe baza unor programe, cu obiective clare și măsurabile, stabilite în funcție de prioritățile populației, județul nostru a primit de două ori mai multe fonduri acum față de prima etapă a PNDL pentru refacerea și extinderea infrastructurii de învățământ. Astfel, în următoarea perioadă va începe renovarea, modernizarea si dotarea a 46 de grădinițe în 32 de localități, inclusiv în municipiul Botoșani și orașele Darabani și Bucecea, din care 15 vor fi construcții noi. De asemenea, vor fi reabilitate și dotate 98 de școli din 42 de unități administrativ teritoriale, iar in 5 dintre aceste localități vor fi construite școli noi”, a declarat Doina Federovici.

 

În urma proiectelor transmise de administrațiile publice locale din județul Botoșani, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a alocat 9 milioane de euro pentru modernizarea și construcția de grădinițe și 32 milioane de euro pentru refacerea școlilor și liceelor din județ.

 

„Fiecare botoșănean a văzut că s-a schimbat radical abordarea: ne-am propus ținte de dezvoltare, am evaluat cât ne costă și Guvernul a alocat banii pe perioade multianuale pentru fiecare primărie. A fost transparență totală, nu a existat niciun criteriu politic de împărțire a banilor publici către autoritățile locale. Selecția s-a realizat în funcție de obiectivele stabilite, care au fost valabile și pentru primarii PSD și pentru cei ai PNL și ai celorlalte formațiuni politice. Este important că avem investiții în fiecare localitate din județ. În același timp, peste 3 ani nu va mai fi nicio școală fără autorizație sanitară, astfel că va crește nivelul de siguranță și igienă în special pentru unitățile de învățământ din mediul rural”, a subliniat președintele PSD Botoșani.

 

Localitățile unde vor fi construite/ reabilitate/ modernizate licee, școli și grădinițele sunt: Avrămeni, Albești, Brăești, Bucecea, Călărași, Concești, Cândești, Coșula, Cordăreni, Coțușca, Cristești, Cristinești, Darabani, Dersca, Dorohoi, Dobârceni, Drăgușeni, Durnești, Frumușica, George Enescu, Hudești, Havîrna, Hlipiceni, Ibănești, Manoleasa, Mihai Eminescu, Mihălășeni, Mileanca, Pomîrla, Răchiți, Răuseni, Roma, Românești, Stăuceni, Săveni, Suharău, Sulița, Știubieni, Șendriceni, Todireni, Tudora, Ungureni, Văculești, Vârfu Câmpului, Vlăsinești, Vorniceni, Vorona.