Știri locale

Apele Române au lăsat județul fără apă. Au venit fără pompe suficiente și au paralizat județul. Promisiuni că MÂINE se repornește apa

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Autoritățile județene au înroșit telefoanele la nivel central după ce niște funcționari de la Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Siret, cu sediul în Bacău, au lăsat aproape tot județul Botoșani fără apă.

 

Costică Maclaței, președintele Consiliului Județean Botoșani, a declarat că potrivit contractului între Nova Apaserv și Administrația Bazinală Apă Siret în județ trebuia doar să scadă presiunea apei în urma lucrărilor pe care instituția cu sediul în Bacău urma să le facă la acumularea de apă de la Bucecea. Băcăuanii au venit la Botoșani cu utilaje și pompe mai puține decât ar fi trebuit și când au început lucrările la Bucecea au lăsat județul fără apă.



Din acest motiv nici compania Nova Apaserv nu a putut anunța din timp oprirea apei pentru că nu era programat așa ceva, însă dezinteresul celor de la Bacău, de la Administrația Bazinală a pus furnizorul de apă în imposibilitatea de a avertiza populația să își facă din timp stocuri de apă. Practic, Nova Apaserv s-a trezit că nu mai are apă de furnizat.

 

”Eu le-am cerut celor de la Nova Apaserv să echilibreze lucrurile, să facă în așa fel ca populația să nu sufere prea mult de scăderea presiunii sau eventual de oprirea apei. Vina nu este la ei, problema este la cei de la Apele Române care nu au venit suficient de pregătiți ca să își onoreze contractul între ei și apa nova serv. Dacă ei veneau cu suficiente pompe să dea în sistem apă nu era nicio problemă, dar nu au venit pregătiți suficient în această direcție.  De aceea am anunțat și Administrația Națională a Apelor și Ministerul legat de această chestiune. Au început să apară diferența de utilaje. Au venit decidenții să vadă despre ce este vorba pentru că am dat un semnal de alarmă important legat de alimentarea cu apă a Botoșaniului”, a declarat Costică Macaleți.



 

 

CÂND SE REIA FURNIZAREA APEI?

Președintele Consiliului Județean spune că a primit promisiuni că în noaptea de joi spre vineri se vor umple 70-80% din bazinele din stația de pompare de la Cătămărăști Deal și că de vineri va reîncepe furnizarea apei.

”Am promisiuni că sistemul va fi repus sâmbătă dimineață, până atunci ei pompează în rețea, nu la capacitatea la care prevede contractul, dar pompează. Au mai adus o pompă de la Galați și pompează apă în sistem. Sperăm ca la noapte 70/80% să umplem rezervoarele de la Cătămărăști și lucrurile să funcționeze cu mici diferențe la normal”, a completat Costică Macaleți.