Oficial: Veteranul de război trimis în judecată la 90 de ani are 11 dosare penale în 8 ani. Procurorii vor să afle cine a cheltuit miliardul strâns de acesta

0

Situație absolut incredibilă în cazul lui Vasile Curecheru, veteranul de război de 90 de ani trimis în judecată pentru că a prejudiciat bugetul CFR Călători.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au transmis un comunicat de presă prin care dezvăluie întreaga activitate infracțională a veteranului de război în ceea ce privește utilizarea biletelor de călătorie cu trenul.

 

”Urmare a dezinformărilor masive din mass media din ultimele zile, cu privire la dosarul în care inculpatul Curecheru Vasile din satul Stroiești, comuna Lunca, județul Botoșani, în vârstă de 90 de ani a fost trimis în judecată la data de 29.09.2017 pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, prev. de art. 244 al. 1 și 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal, dezinformări și manipulări în urma cărora procurorii acestei unități de parchet au fost denigrați și chiar amenințați cu moartea”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.Nu mai puțin de 11 dosare penale au fost deschise pe numele lui Curecheru în perioada 2009-2017. De asemenea, procurorii botoșăneni susțin că în toate dosarele în care acesta a fost anchetat, deși a comis o multitudine de fapte iar prejudiciul cauzat și nerecuperat a devenit din ce în ce mai mare, acesta a beneficiat de o clemență din partea procurorilor ieșită din comun, cum nu a mai beneficiat nicio altă persoană urmărită penal din țară, tocmai datorită vârstei, a faptului că a prins aproximativ 4 luni de război după împlinirea vârstei de înrolare (18 ani), între luna decembrie 1944 și luna mai 1945 când s-a încheiat războiul și a faptului că, de fiecare dată invoca faptul că îi trebuie bani pentru medicamente.

Menționăm faptul că, prin Legea nr. 44/1994, veteranii de război beneficiază, printre multe scutiri și facilități, de asistență medicală și medicamente gratuite prioritar, atât în tratament ambulatoriu, cât și pe timpul spitalizărilor în toate instituțiile medicale civile de stat sau militare.”Având în vedere practica instanței de judecată, de redeschidere a dosarelor privitoare la acest inculpat, o perseverență infracțională de neegalat, cât și prejudiciul total, care se ridica la o sumă totală de peste 100.000 lei,  în al doisprezecelea dosar, nr. 1115/P/2016, cel care a declanșat linșajul mediatic al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, inculpatul a fost, din nou, trimis în judecată. În următoarele zile se va verifica de ce afecțiuni medicale suferă inculpatul, ce diagnostice i-au fost stabilite, ce tratamente i-au fost prescrise și dacă aceste tratamente i-au fost asigurate conform legii  iar în caz contrar, cine anume a fost beneficiarul real al sumelor de bani obținute de către inculpat din anii 2008-2009 și până în prezent, urmând să comunicăm opiniei publice rezultatele verificărilor”, se mai precizează în comunicatul de presă. .

 

Totodată, procurorii botoșăneni susțin că nicio publicație sau post de televiziune dintre cele care au insultat și denigrat procurorii, aruncând asupra lor oprobriul și disprețul public, având drept consecințe batjocorirea și amenințarea acestora, nu a solicitat absolut niciun punct de vedere din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, deși purtătorul de cuvânt este în permanență la dispoziția presei.

De asemenea, Parchetul anunță că posturile de televiziune care au dezinformat, urmează a facă obiectul unei sesizări CNA la data de 27.10.2017.


Dosarele penale în care a fost anchetat veteranul de război în ultimii opt ani

Procurorii susțin că În perioada anilor 2009-2017 inculpatul Curecheru Vasile a fost cercetat în următoarele dosare:

 • Prin Ordonanța nr. 482/P/2009 din 22.09.2011 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 5161/P/2010 din 26.06.2012 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals în formă continuată.
 • Prin Ordonanța nr. 2259/P/2011 din 01.09.2011 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 15/P/2011 din 02.05.2011 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 3180/P/2011 din 06.10.2011 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 186/P/2012 din 18.05.2012 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 4393/P/2012 din 16.05.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 2932/P/2013 din 08.07.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 278/P/2013 din 04.12.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 6263/P/2013 din 14.04.2014 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus clasarea și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
 • Prin Ordonanța nr. 1505/P/2015 din 25.06.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus renunțarea la urmărire penală față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

”Posibil ca inculpatul să fi fost cercetat și în alte dosare, ale altor unități de parchet din țară”. 

Totodată, procurorii botoșăneni descriu cum a ajuns veteranul de război să fie trimis în judecată:

1 Deși Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus prin Ordonanța nr. 278/P/2013 din 04.12.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, la data de 09.02.2015, Judecătoria Botoșani, văzând perseverența infracțională a inculpatului și cuantumul foarte mare a prejudiciului nerecuperat, a dispus admiterea plângerii Direcției Județene a Finanțelor Publice Botoșani, infirmarea soluției și trimiterea cauzei la procuror în vederea trimiterii în judecată.

Urmare a acestui fapt, prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani din data de 06.04.2015, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor susmenționate.

2 Deși Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus prin Ordonanța nr. 1505/P/2015 din 25.06.2015 renunțarea la urmărire penală față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, la data de 29.01.2016, Judecătoria Botoșani, văzând perseverența infracțională a inculpatului și cuantumul foarte mare a prejudiciului nerecuperat, a dispus admiterea plângerii Direcției Județene a Finanțelor Publice Botoșani, infirmarea soluției și trimiterea cauzei la procuror în vederea trimiterii în judecată.

Urmare a acestui fapt, prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani din data de 04.01.2017, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor susmenționate.3 Deși Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus prin Ordonanța nr. 278/P/2013 din 04.12.2013 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda, față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, la data de 09.02.2015, Judecătoria Botoșani, văzând perseverența infracțională a inculpatului și cuantumul foarte mare a prejudiciului nerecuperat, a dispus admiterea plângerii Direcției Județene a Finanțelor Publice Botoșani, infirmarea soluției și trimiterea cauzei la procuror în vederea trimiterii în judecată.

Urmare a acestui fapt, prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani din data de 06.04.2015, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor susmenționat

 

4 Deși Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus prin Ordonanța nr. 1505/P/2015 din 25.06.2015 renunțarea la urmărire penală față de Curecheru Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, la data de 29.01.2016, Judecătoria Botoșani, văzând perseverența infracțională a inculpatului și cuantumul foarte mare a prejudiciului nerecuperat, a dispus admiterea plângerii Direcției Județene a Finanțelor Publice Botoșani, infirmarea soluției și trimiterea cauzei la procuror în vederea trimiterii în judecată.

Urmare a acestui fapt, prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani din data de 04.01.2017, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor susmenționate.Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *