Știri locale

O companie cu afaceri de 56 milioane euro disperată de un furnizor de utilități: Ne pune în pericol utilajele

Firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județul Botoșani critică furnizorul de apă pentru că în ultima perioadă a blocat de două ori activitatea companiei în doar două săptămâni.

Rolana Tex SRL, care prelucrează fire din lână, a avut o cifră de afaceri de 257 milioane lei, adică 56 milioane euro, anul trecut, și are 330 salariați.

Agnes Holca, directorul general, și Stefano Cili, directorul tehnic al companiei, susțin că Nova Apaserv le-a pus în pericol utilajele din fabrică prin oprirea apei deși a anunțat doar reducerea presiunii.



”Prima condiție când lucrezi fire de lână este este umiditatea în care o procesezi. Avem multe mașini care necesită aburi, adică apa. Dacă prima mașină care pregătește lâna se oprește, se blochează tot lanțul și se opresc toate mașinile pentru ele lucrează într-un sistem. Joi am primit un anunț că se reduce presiunea la apă, iar după o oră s-a oprit de tot apa, asta după ce s-a întâmplat acum două săptămâni când la fel am fost anunțați că se reduce presiunea și imediat s-a sistat furnizarea apei. Nici nu știam la amiază dacă mai vine apa sau nu, dacă va fi oprită din nou sau nu. Am primit schimbul doi pe riscul nostru și am ținut oamenii să se uite o perioadă până a venit apa din nou. Noi avem niște rezerve care ne pot asigura funcționarea câteva ore sau câteva zile, dar pentru asta trebuie să fim anunțați să știm cum să procedăm. Avem utilaje care funcționează cu apă, care dacă nu au apă se opresc, ard lâna și riscă să se strice, iar noi, din cauza acestor opriri neanunțate de apă suntem în imposibilitatea de a manageria firma, nu știm cum să protejăm utilajele. După ce se oprește apa, durează un timp până putem să readucem clima la parametri optimi pentru a putea prelucra firul”, a declarat Stefano Cili, director tehnic al Rolana Tex.



Managerul general al Rolana Tex SRL Botoșani, Agnes Holca, a declarat că va solicita o întâlnire conducerii Nova Apaserv pentru a discuta termenii în care se derulează contractul dintre cele două părți.

”Plătim o factură cu o valoare medie de 16.000 lei lunar, nu am avut și nu avem nicio restanță la plata apei, am fost tot timpul un bun platnic și vrem să fim tratați cu respectul cuvenit. Ori, dacă noi ne respectăm partea noastră, vrem ca și furnizorul de apă să își respecte partea lui de contract. Este o problemă de comunicare din partea lor pentru că una este să anunți reducerea presiunii și alta este ca la o oră după ce anunți asta să oprești, fără niciun avertisment, apa”, a declarat Agnes Holca.

Rolana Tex are utilaje, instalații și construcții cu o valoare patrimonială de aproape 18 milioane de euro.



De cealaltă parte, Albert Tanasă, directorul general al Nova Apaserv SA, furnizorul de apă-canalizare al județului, a declarat că problemele apărute au fost cauzate de avarii și nu de intervențiile programate ale companiei.

”Noi ne prețuim toți clienții, dar nu putem să anunțăm că se oprește apa dacă este vorba despre o avarie pentru că acestea nu sunt programate. Când avem noi o intervenție la rețea, când trebuie să facem anumite lucrări, anunțăm din timp, transmitem tuturor, dar la avarii nu avem de unde să știm unde se vor produce și mai ales când. Fiecare agent economic trebuie totuși să aibă o rezervă care să le permită continuarea activității în cazul în care se produc avarii pe care nimeni nu are cum să le anunțe”, a declarat Albert Tanasă.