Aniversarea, în regia lui Erwin Șimșensohn, pe scena Teatrului Eminescu

0

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, vă invită sâmbătă, 12 noiembrie, ora 18.00, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu Nr. 48 , să vizionați  „ANIVERSAREA”   de Jeroen Van Den Berg, după traducerea Lilianei Alexandrescu. 

 

Regia artistică: Erwin Şimşensohn

Scenografia: Iuliana Gherghescu

Video design: Andrei Cozlac

Sound design: Ana Teodora Popa

Mişcare scenică: Victoria Bucun

Asistent regie artistică: Marius Rogojinschi

 Durata spectacolului: o oră şi 10 minute, fără pauză

Spectacolul are o regie specială: intrarea în sală se face cu 10 minute înainte de începerea spectacolului, spectatorii au locuri pe gradene în scenă, iar numărul locurilor este 60.

Distribuţia: 

Mama               Daniela Bucătaru

Tata                  Sorin Ciofu

Esther               Alexandra Vicol

Jurgen              Răzvan Amitroaei

Thea                 Gina Pătraşcu

 „Teatrul nu oferă soluţii! Doar pune spectatorul pe gânduri!”

 Dialog cu Erwin Şimşensohn, regizorul spectacolului:

– „Aniversarea” este un text olandez contemporan, dramaturgul – Jeroen Van Den Berg – fiind regizor „la bază”, profesor de regie şi dramaturg de succes. Povestea este extrem de dură, foarte vie, foarte actuală. Textul „vorbeşte” pe limba noastră, limba de astăzi… este o poveste de viaţă puternică şi cred că mulţi spectatori se vor regăsi – fie în unul din cele cinci personaje, fie în cunoştinţe, prieteni care trec acum sau au trecut de puţin timp prin situaţii precum cele din spectacol.

E o poveste care va emoţiona cu siguranţă, este o comedie „dark”, sau dacă vreți, dramă cu momente comice.

Se vorbeşte în spectacol despre o familie complet disfuncţională, care trăieşte în minciună, în ipocrizie, trăieşte acoperită de prefăcătorie.

Aniversarea unei zile de naştere crează cadrul destrămării acestei ipocrizii şi revelarea adevăratei disfuncţionalităţi din interiorul familiei. O disfuncţionalitate care, din nefericire, se regăseşte şi în viaţa multor familii din jurul nostru.

 Despre „Aniversarea”, scenografa Iuliana Gherghescu spunea:

„Spectacolul „vorbeşte” despre o familie care încearcă să mascheze anumite probleme. Şi, mai ales mama doreşte foarte mult să ascundă situaţia reală. Ea, mama, este genul de femeie care trăieşte într-o melancolie în care încearcă să-i aducă pe toţi cei din jurul său. Este o lume care se destramă, dar pe care doar ea, mama, vrea să o ţină în picioare. Asta în vreme ce restul componentelor din familie încep să cadă.

Scenografic… cel mai important element care arată această cădere este chiar întreaga atmosferă, cu pereţii care nu mai au forma normală şi care crapă din ce în ce mai accentuat şi îşi schimbă şi culoarea… e o formă abstractă a minţii şi a sufletului… situaţia e agasantă, din ce în ce mai agasantă, pentru ca în cele din urmă toate să izbucnească, să explodeze…

Spectacolul acesta „spune” ceva: că trebuie să fim sinceri cu noi, că trebuie să nu ne mai ascundem! Să nu ne mai minţim! Acesta este „strigătul” spectacolului!

Traian Apetrei, ianuarie 2016

 

Biletele se găsesc la AGENȚIA TEATRALĂ în incinta „Centrului de Informare și Promovare Turistică”, din Centrul Istoric – Piața 1 Decembrie 1918, nr.4

Tel. 0231/510 970 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 – 18.00, de marți până duminică inclusiv) Preț bilet – 20 lei.

Procurați – vă din timp bilete!

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *