Știri locale

FOTO Lansarea cărții „Romanţa anonimă”, un roman scris la doar 14 ani

Articol scris de profesor Irina Siminiceanu

Câteva sute de participanţi la o lansare de carte e un lucru din ce în ce mai rar în România şi cu siguranţă de invidiat de către mai toţi scriitorii adulţi din aceste vremuri.

A reuşit performanţa aceasta o copilă de 14 ani din Botoşani care şi-a lansat vineri seară primul său roman. Evenimentul a avut loc în Sala „Mihai Eminescu” a hotelului „Rapsodia”, unde au sosit să o asculte pe Marieva A. Demetrescu şi să-i cumpere cartea peste 300 de botoşăneni.

De ascultat au ascultat-o pentru că, la vârsta sa fragedă, Maria Alexia Roşu, pe numele ei din spatele cărţilor, este un copil multitalentat.

 

 

Loading…

Are o voce caldă, profundă şi puternică, fiind acompaniată în seara lansării de profesorul Ioana Popovici, prietena căreia i-a deducat şi romanul lansat. „Romanţa anonimă” este cea de a II-a carte semnată de Marieva A. Demetrescu, văzând lumina tiparului la grupul editorial ePublichers, cu o copertă semnată de Naomi Orman şi o ilustraţie a copertei aparţinând lui Matei Alistari.

Centrată pe viaţa unui artist, cartea se defăşoară într-o serie de ţări europene,  surprinzând trăiri sufleteşti, pasiuni şi frământări pe care Maria le descrie cu o mare sensibilitate şi pricepere scriitoricească, deşi nu sunt desprinse din propria sa experienţă. Provenind dintr-o familie cu mai multe generaţii de intelectuali, Maria Alexia Roşu a citit mult şi a trăit în preajma teatrului botoşănean, ajungând să se joace de-a arta cu priceperea unui artist experimentat. „În lumea noastră artistul este în primul rând un om curajos. Să-ţi asumi o artă iluzorie în această lume este mai presus de toate un risc.”, „Aş vrea să mulţumesc acestui mister numit muză, care transformă atât de simplu un om într-o entitate. Fiindcă muza este partea care completează după un principiu universal viaţa unui artist.”, sunt câteva dintre cuvintele adresate de autoare în seara lansării.

 

 

loading…

La eveniment Marieva i-a avut lângă ea şi pe Oana Tăbultoc, Teodor Humă, Nicol Lăzăruc, actorul Florin Aioniţoaei, pentru a încânta publicul, pe Gina Micloş, directorul executiv al Editurii Coresi, jurnalistul Ioana Matfeev, dar şi pe profesorul şi omul de cultură Gheorghe Median, pentru prezentarea cărţii şi a autoarei.

La finalul unei seri ce a împletit frumuseţea mai multor arte, cei 300 de participanţi de toate vârstele au aşteptat cu răbdare un autograf al elevei dintr-a VIII -a a Şcolii Gimnaziale „Grigore Antipa”. „Abia bătând la porţile adolescenţei”, aşa cum s-a exprimat Gheorghe Median, artista a pornit deja pe drumul dificil al creatorului de cultură, călcând pe urmele marilor botoşăneni şi având toate atuurile pentru a-şi croi un drum aparte.

Sursa foto: Irina Siminiceanu