Știri locale

Cum sa utilizezi corect alcoolul sanitar dezinfectant

Atunci cand vrei sa cureti ieftin si eficient poti utiliza alcool dezinfectant insa este recomandat sa fii atent la modul in care il folosesti. Deoarece alcoolul este un germicid si functioneaza eficient in uciderea virusului gripal, este un bun dezinfectant si are proprietati chimice unice, insa trebuie folosit cu mare atentie.

Nu amesteca alcool sanitar cu inalbitor

Exista cateva combinatii chimice pe care ar trebui sa le eviti cu orice pret, iar inalbitorul si alcoolul sunt una dintre ele. Alcoolul contine etanol si izopropil, care atunci cand sunt amestecate cu inalbitor creeaza cloroform, un compus toxic care emite vapori toxici si corozivi. Conform CDC, inhalarea cloroformului poate cauza probleme grave cu sistemul nervos central, ficatul si rinichii, pe langa faptul ca irita pielea, plamanii si ochii si provoaca greata si ameteli.

Nu folosi alcool aproape de foc

Din cauza continutului evident de alcool, produsul este foarte inflamabil, ceea ce inseamna ca este important sa se evite utilizarea alcoolului in apropierea focului sau a aparatelor care pot genera combustie. Deci, inainte de a dezinfecta cu produse alcoolice, asigura-te ca stingi lumanarile parfumate, betisoarele parfumate si electronicele sau electrocasnicele cum sunt aerotermele cu bete de cuart sau cu rezistenta spiralata.

Nu folosi alcool in zone care nu sunt ventilate

In mod similar, intrucat alcoolul izopropilic este un produs chimic volatil, de asemenea, creeaza aburi potential daunatori. Cand iti cureti casa cu alcool, asigura-te ca deschizi geamurile, pastrand zona cat mai bine ventilata.

Nu toate suprafetele pot fi curatate cu alcool

Desi este un dezinfectant cu putere superioara pentru intrerupatoare, toalete sau chiar laptopuri si telefoane mobile – suficient de puternic pentru a distruge bacteriile E.coli si virusul gripal – exista anumite suprafete pe care nu poti folosi alcool dezinfectant sanitar.

  • Suprafete finisate: Deoarece etanolul din acesta este un solvent, alcoolul poate dizolva suprafetele sau le poate distruge. Evita sa folosesti alcool pe suprafete pictate, decolorate, lacuite sau finisate cu rasini, inclusiv pe lemn tratat.
  • Anumite tesaturi: Izopropilul in alcool poate fi un tratament excelent pentru pete pe anumite tesaturi, eliminand toate petele dificile precum cerneala, iarba, grasimea sau seva. In timp ce covorul poate fi curatat cu alcool, unele tesaturi nu reactioneaza bine la alcool. Materialele delicate sau sintetice precum acetatul, lana si matasea sunt sensibile si nu ar trebui puse in contact cu alcoolul.

Atunci cand utilizezi alcool pentru dezinfectare, este important sa nu-l diluezi. Eficacitatea alcoolului in uciderea germenilor scade brusc atunci cand este diluat sub 50%, iar concentratia optima pentru uciderea bacteriilor este cuprinsa intre 60 si 90%, conform CDC. Retine ca atunci cand cumperi alcool sanitar din magazin, acesta este deja diluat cu apa intr-o concentratie indicata pe eticheta (in mod obisnuit 70% sau 90-91%).

Nu folosi alcool pe rani

Este obisnuit ca medicii sa sterilizeze echipamentele medicale cu alcool izopropilic, avand in vedere proprietatile sale antiseptice si este posibil sa il folosesti chiar si pentru igienizarea pensetei, dar utilizarea unor cantitati mari de alcool izopropilic, sau acoperirea unei zone mari a pielii tale, poate provoca daune grave. Evita utilizarea alcoolului pentru curatarea ranilor deoarece poate intarzia vindecarea si poate duce la si mai multa iritare a pielii.