Politică Știri locale

Răzvan Rotaru: Guvernul încalcă Constituția prin blocarea accesului la educație pentru 350.000 de elevi! Solicit sesizarea Avocatului Poporului și Curții Constituționale pentru abuz, discriminare și segregare!

Emiterea Ordinului ministrului Educației Monica Anisie prin care școala online devine obligatorie încalcă Constituția României pentru că Guvernul liberal nu a asigurat accesul la internet și la dispozitive de conectare pentru 350.000 de elevi din toată țara.

Articolul 32 din Constituție prevede că: „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu,prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior. Învăţământul de stat este gratuit”.

Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru consideră că ordinul ministrului Educației nr.4135/21.04.2020 este abuziv, discriminatoriu și generează segregare școlară între elevii care au acces la tehnologie și cei care nu au resurse și nici infrastructura necesară în localitățile de domiciliu.

 

 



 

 

Îi solicit public Avocatului Poporului să se sesizeze în legătură cu actul normativ emis de Ministerul Educației și să-l atace la Curtea Constituțională! Politruca lui Iohannis blochează accesul la educație a sute de mii de elevi, care nu au resurse și nici acces la internet și forțează milioane de părinți să le cumpere copiilor din fonduri proprii dispozitive pentru a participa la cursurile online. În loc ca Ministerul Educației să asigure resursele materiale și infrastructura pentru accesul la educației al tuturor elevilor din România, cum au făcut majoritatea statelor din Uniunea Europeană, Guvernul PNL condamnă la analfabetism și lasă neșcolarizați mii de elevi din fiecare județ. Până acum i-a durut în cot pe liberali cum se face școală în perioada de pandemie”, a declarat Răzvan Rotaru.    

Ordinul ministrului Educației menționează trei surse diferite care ar trebui să asigure elevilor accesul la educație în această perioadă, dar nu este reglementat clar a cui este responsabilitatea unei posibile achiziții pentru elevii din mediile dezavantajate sau modalitățile prin care acestea urmează să fie implementate.

 „O invit pe doamna Anisie la Botoșani să ne arate cum se conectează la internet și cum folosesc tabletele elevii din toate comunele din județ. Habar nu are că accesul la un dispozitiv conectat la internet nu există în foarte multe zone din țară. Ministrul Educației se spală pe mâini că a dat un ordin din pix și a rezolvat funcționarea școlilor online. În realitate, sute de mii de copii din mediul rural și alte mii de copii din mediul urban ai căror părinți nu au bani pentru achiziționarea de dispozitive conectate la internet nu au acces la niciun fel de curs”, a subliniat deputatul PSD.