Administrație Politică Știri locale

Comunicat de presă: Victorie USR pentru mediu! Proiectul “DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaților

Uniunea Salvați România transmite că proiectul de lege “DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaților cu 200 voturi pentru, 107 abțineri și 4 împotrivă. Proiectul de lege va merge în Senat, cameră decizională. 

Proiectul USR de înființare a unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, “DNA-ul pădurilor”, ar urma să fie o structură specializată de parchet care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu, și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte. USR face apel la Guvern, care acum are altă viziune asupra proiectului de lege, să sprijine implementarea DNA-ului pădurilor după votul final. 

 

 



 

USR consideră că votul de astăzi este o victorie pentru mediu și pentru oprirea tăierilor ilegale din țara noastră. Ne exprimăm încrederea că proiectul de lege al USR va fi votat și la Senat deoarece adoptarea DNA-ului pădurilor ar însemna o investiție pentru un viitor mai bun al următoarelor generații. 

“Sănătatea și funcționarea mediului este o temă cu adevărat majoră pentru societate. Cer, și am toată încrederea, că Guvernul va implementa legea după ce va fi votată”, deputatul Dan Barna, președintele USR.

 

“În România avem o problemă de mediu foarte foarte gravă. Atât cu privire la tăierile ilegale de păduri, cât și cu privire la protecția fondului cinegetic, dar și celorlalte elemente ale naturii: a apei, a solului, a aerului. O astfel de structură nu ar face decât să responsabilizeze organele judiciare în a face cercetări, a face anchete, a dispune tragerea la răspundere a celor care încalcă cele mai elementare norme de conviețuire. E foarte important să facem front comun. Guvernul, care acum are acum altă viziune, sper să sprijine această direcție înțelegând că prin rapoartele pe care această structură le va da anual, prin faptul că va trebui să ne arate ce a făcut, va responsabiliza parchetul și rezultatele nu vor întârzia să vină. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care își doresc să trăiască într-o țară în care mediul să fie respectat.”, deputat USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, co-inițiator al proiectului de lege.

 

 

„După traficul de droguri, traficul de persoane și traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracțiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor și braconaj, care a dus chiar la dispariția unor specii. Este esențial să avem o astfel de structură având în vedere și situația cu care ne confruntăm în București și în întreaga țară”, Andrei Drancă, președinte USR Botoșani.