Știri locale

FOTO-VIDEO S-au reluat lucrările la exteriorul Casei Sofian 



Mitropolia Moldovei a reluat lucrările de refacere a fațadei Casei Sofian, una dintre clădirile monument istoric emblematice ale municipiului Botoșani. 

Compania Restaco Suceava este cea care se ocupă de restaurarea clădirii de lângă Liceul Pedagogic și reface toate elementele de decor distruse de vreme. 

În perioada următoare vor fi aduse două dintre elementele de decor de pe acoperișul clădirii, respectiv doi vulturi. 

 



 

”Cred că în două săptămâni vor veni și cei doi vulturi de pe acoperiș pe care i-am restaurat complet pentru că reprezentau un pericol pentru clădire, iar până la sfârșitul anului va fi refăcut complet și acoperișul”, a spus unul dintre reprezentanții firmei sucevene. 

În interior s-a dat jos tencuiala acum mai mulți ani și s-a aplicat un tratament special pentru a se elimina o ciupercă prezentă în subsolul clădirii. 

Casa Sofian a fost trecută de către Consiliul Județean în proprietatea Mitropoliei Moldovei, în speranța că va fi refăcută. Perla arhitecturală a municipiului Botoșani a fost inclusă în Planul Național de Restaurare, dar până acum sumele alocate acoperă doar 20% din necesarul financiar al proiectului. 

Clădirea a fost construită de boierii filantropi Nicolae și Ruxandra Sofian, în jurul anului 1900 și este în stilul arhitectural vienez fiind impozantă și fermecătoare chiar și în starea în care se află.