Administrație Politică Știri locale

Senatorul Cosma de la AUR are deja două inițiative legislative. Una prevede eliminarea subvențiilor primite de partidele parlamentare de la buget




Omul de afaceri Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani, aflat la primul mandat de parlamentar, este co-semnatar la două inițiative legislative.

Una dintre inițiativele legislative semnate de senatorul botoșănean se referă la modificarea alegerii Senatului și Camerei Deputaților, în timp ce a doua inițiativă vizează eliminarea subvențiilor pe care partidele politice parlamentare le primesc de la bugetul de stat și care înseamnă zeci de milioane de euro anual.

În inițiativa senatorului botoșănean de la AUR se susține că subvenția acordată partidelor politice ar fi fost suficientă în 2020 pentru dublarea alocațiilor copiilor. 

Potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative inițiată și de Dorinel Cosma se precizează:

 

 

 

”Începând cu 2008, partidele politice primesc subventie lunara de la bugetui de stat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activitatii partidelor politice a campaniilor electorate. Scopul legitim initial al legii a fost deturnat si compromis grav. Clasa politica a inteles subventionarea de la bugetui de stat ca pe o forma de parazitare pe seama finantelor publics. Partidele politice au vazut in stat, de fapt, in vechiul sistem nereformat, un nou sponsor generos in locul vechilor sponsori privati, interesati si adesea corupti. Ca dovada, subventiile de la bugetui tarii nu au fost niciodata plafonate si nici acordate conform unor criterii rezonabile. Au existat si exista In continuare cazuri cand partide politice care nu au participat la alegeri au beneficiat de subventii de la bugetui de stat, precum si cazuri in care partide politice care nu mai aveau niciun parlamentar au continuat si continue sa primeasca in mod absurd subventii generoase de la buget.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta, în 2008, subventiile platite partidelor politice au fost in valoare de 8,1 milioane de lei. Acestea au crescut exponential si au ajuns, in 2019, la suma totala de 253 milioane lei, in timp ce cheltuielile in termeni nominali, inregistrate in baza Legii nr. 334/2006, au depasit 700 de milioane de lei.

Se impune, in acest sens, o comparatie relevanta pentru demersul legislativ care urmareste eliminarea subventiilor alocate partidelor politice. Conform Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, acestia primesc alocatie lunara de la bugetui de stat. Astfel, în 2008, sumele alocate copiilor pentru plata alocatiei de stat au fost in valoare de 2 milioane 586 de mii de lei. Chiar daca si acestea au crescut exponential, totusi, in 2019, acestea au fost doar in valoare de doar 6 milioane 320 de mii de lei.

Astfel, intre anii 2008-2019, daca subventiile platite partidelor politice au crescut de 31 de ori, m schimb. In aceeasi perioada, sumele alocate pentru plata alocatiei de stat pentru copii au crescut numai de 2 ori. Deci, 31 de ori versus 2 ori.

Prin urmare, observam o discrepanta majora intre politicile statului care favorizeaza partidele politice in detrimentui copiilor. Aceasta gandire gresita duce si la exodul masiv al populatiei, si la declinul demografic – potrivit Institutului National de Statistică, la 1 ianuarie 2019, numarul copiilor cu varsta cuprinsa între 0-18 ani, care aveau domiciliul in Romania, a fost de 4143,8 mii, in scadere cu 53,1 mii comparativ cu anul anterior.

Mai mult, in 2020, bugetui alocat subventiilor partidelor politice a fost de 181,4 milioane lei. Daca e sa facem un calcul elementar pe un singur an, 2020, conchidem ca aceste fonduri ar fi putut fi utilizate pentru a contribui la dublarea alocatiei de stat pentru copii. In primele doua luni ale lui 2021, in plina criza economica, peste care se suprapune criza declansata de situatia epidemiologies gravS, partidele politice au primit

39,687,269 de lei, adică peste 8 milioane de euro. Prin umare, la sfarsitui anului curent, partidele din bugetui statului aproape 240 de milioane de lei, adică circa 50 de milioane de euro.

Intr-o Romanie in care in trei luni iau foc sapte spitale, semn clar al unui climat social inacceptabil si al unei iresponsabilitati profunde a autoritatilor, într-o Romanie m care austeritatea devine principala caracteristica a bugetului nedezbatut si neaprobat inca, desi suntem deja în februarie, intr-o Romanie in care lovesti in CFR prin subventii acordate entitatilor private concurente si pui la pamant industria HORECA, este cu adevarat strigator la cer sa primeze interesele financiare ale partidelor si ale politicienilor.

Alianta pentru Unirea Romanilor a demonstrat in campania din 2020 pentru parlamentare ca se poate face politica strict din donatii si cotizatii. Este inacceptabil sa vedem cum impozitele si taxele romanilor sunt utilizate pentru intretinerea clientelei politice ale partidelor.

Prin urmare, initiativa de fata abroga prevederile legale prin care statui subventioneaza partidele politice, urmand ca sumele economisite sa fie utilizate in scop social, ca prima destinatie fiind recomandata infrastructura din domeniul sanatatii, acolo unde romanii mor in spitale care duc lipsa de investitii”.