Administrație Știri locale

FOTO Jacuzzi, sală de fitness, calculatoare, spălătorie și cantină pentru bătrânii din Ștefănești. 3,5 milioane lei din fonduri europene pentru un centru ca în Vest





Bătrânii din orașul Ștefănești vor avea un super-centru în care își vor petrece ziua la fel ca persoanele vârstnice din țările dezvoltate din Uniunea Europeană.

Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești, a accesat împreună cu echipa de proiecte de la Primărie, un proiect în valoare de 3,59 milioane lei din fonduri europene pentru înființarea unui Centru de zi și a unei unități de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice.

”Proiectul va fi finalizat la sfârșitul lunii aprilie 2021 și va genera și 20 de noi locuri de muncă pe plan local”, a declarat primarul Florin Buțura.

Cu 3,5 milioane euro se vor crea condițiile necesare unui trai mai bun decât au avut poate întreaga viață 150 de bătrâni din Ștefănești.

Pentru 100 de vârstnici care nu au probleme locomotorii va fi înființat un spațiu în care vor pute să-și petreacă ziua ca și cum ar fi în concediu, iar pentru alți 50 de bătrâni care sunt imobilizați la pat va fi înființată o unitate mobilă de îngrijire la domiciliu.



Noul centru de zi multifuncțional din Ștefănești este în plin proces de amenajare prin modernizarea și dotarea clădirii fostei brutării, un spațiu de 575 mp, de pe strada Smârdan 5.

Acolo vor fi birou recepție, punct medical, cabinet psihologic, chicinetă, sală de mese, sală activități lucrative, sală de activități recreative, sală IT, birou administrativ, grupuri sanitare cu dușuri, cameră de odihnă și repaos, spălătorie și uscătorie, spații de recuperare cu jacuzzi, saună, sală de recuperare fizică și fitness.

În centrul de zi va fi furnizată îngrijire ambulatorie și va avea o capacitate maximă de 50 de persoane vârstnice cu afecțiuni acute și sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependență și o capacitate limitată de deplasare, astfel încât, prin rotație (zile/ore) să asigure sprijinul necesar pentru minim 100 de persoane vârstnice.

O altă compomentă a proiectului este înființarea unei unități de îngrijire la domiciliu cu dotări specifice, care va asigura spații pentru gestiunea activităților și va funcționa ca și centru de coordonare a serviciilor de îngrijire la domiciliu, evaluare, îngrijire personală, terapii de recuperare, îngrijiri medicale.

Unitatea de îngrijire la domiciliu ar urma să asigure sprijinul socio-medical pentru 50 de persoane, cazurile cele mai grave din cadrul comunității, adică persoanele cu deficiențe locomotorii, care nu pot fi transportate. Pentru asta, unitatea a fost dotată și cu un autoturism pentru deplasările la domiciliul persoanelor imobilizate.

Cazurile mai puțin grave dar și nevoile bătrânilor fără limitări care se confruntă cu diverse dificultăți de natură socio-economică, vor fi adresate prin intermediul Centrului de zi.

În exteriorul clădirii centrului de zi va fi amenajată o mică parcare, aleii și două foișoare pentru petrecerea timpului în aer liber.

Lucrările vor fi finalizate în aprilie 2021 și la scurt timp după va fi pus în funcțiune și centrul de zi.