Senatorul Cosma, interpelare ministrului Sănătății pe tema stocurilor medicamentelor pentru bolnavii de cancer

0 


Senatorul botoșănean Dorinel Cosma, AUR Botoșani, a adresat o interpelare Ioanei Mihăilă, ministrul Sănătății, cu privire la stocurile medicamentelor destinate bolnavilor de cancer.

În interpelarea transmisă ministrului Sănătății, senatorul Cosma a întrebat și despre situația la zi a stocurilor de medicamente din județul Botoșani.

Vă redăm integral interpelarea adresată de senatorul AUR Dorinel Cosma:

  

 

”Potrivit datelor statistice furnizate de Institutul Național pentru Sănătate Publică, anual, 50.902 români mor de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii. În perioada 2009-2019, numărul deceselor de cancer s-a dublat.

În anul 2020, 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în România, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății la nivel planetar 10 milioaane de oameni și-au pierdut viața din cauza acestei maladii.

Având în vedere cele expuse mai sus, faptul că frecvența situațiilor de criză cauzate de lipsa medicamentelor necesare pacienților oncologici a crescut în ultimii ani în România, precum și ultima situația de criză de la nivelul Institutului Oncologic București, unde 16 citostatice și alte 3 medicamente adjuvante pentru tratarea cancerului lipseau din stoc, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

1 În conformitate cu prevederile legale, bolnavii au dreptul la tratament oncologic gratuit, iar statul român are obligația de a asigura acest tratament în țară, fără ca pacienții care suferă de această maladie să fie nevoiți să caute medicamentele necesare la farmacii sau spitale din afara țării, prin urmare, care este stadiul în care se află în prezent raportările privind stocurile, necesarul și consumul de medicamente destinate tratamentului oncologic la nivel național?

2 În ce măsură acoperă stocurile necesarul existent?

3 Care este situația reală cu privire la existența acestor medicamente la nivelul județului Botoșani?

4 Care sunt măsurile și strategiile prin care veți asigura accesul continuu la tratament al pacienților oncologici dar și predictibilitatea pieței medicamentelor pentru a preîntâmpina astfel apariția unor viitoare situații de criză? ”

 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *