Administrație Știri locale

Centru de zi pentru bătrâni, din fonduri europene, inaugurat la Ștefănești în prezența ministrului Raluca Turcan



 


Primăria Ștefănești a inaugurat astăzi Centrul de zi pentru persoane vârstnice, iar printre invitații primarului Florin Buțura s-a numărat și ministru Muncii, Raluca Turcan. 

Inaugurarea a început cu un ceremonial religios de sfințire a locului în care peste 100 de bătrâni vor primi îngrijire, după care primarul Buțura, ministrul Raluca Turcan, prefectul Dan Nechifor, deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, au tăiat panglica la această investiție finalizată cu succes. 

Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Ștefănești a fost construit cu fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 3,59 milioane lei și are în componență și o unitate mobilă de acordare a asistenței medicale și sociale la domiciliul bătrânilor. 

Proiectul implementat de primarul Florin Buțurca a prevăzut amenajarea unei clădiri cu o suprafață totală de 650 de metri pătrați care cuprinde recepție, cabinet psihologic, sală asistență socială, sală activități lucrative, sală IT, sală activități recreative, recuperare fitness, zonă de odihnă, preparare și servire masă, zonă igienă cu grupuri sanitare, vestiare, jacuzzi, saună uscată. De asemenea, centrul va avea asistenți medicali, psiholog, chinetoterapeut, toți plătiți în următorii trei ani din fondurile europene din acest proiect. 



 

De serviciile acestui centru de zi vor beneficia minim 100 de bătrâni din Ștefănești, iar alți 50 de bătrâni vor primi asistență de îngrijire la domiciliu. 

”Le mulțumesc tuturor celor prezenți și constructorului pentru că într-un an de zile a schimbat o clădire dărăpănată în acest centru modern”, a declarat primarul Florin Buțura

 

Prefectul Dan Nechifor: ”Este o zi importantă pentru orașul Ștefănești. Populația României este destul de îmbătrânită și avem nevoie ca astfel de inițiative să se înmulțească. Mai avem un astfel de centru care urmează să fie inaugurat, la Păltiniș. Îl felicit pe domnul primar pentru acest frumos centru social care poate fi un exemplu pentru toți ceilalți primari din Botoșani”. 

 

Deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani: ”Venim des la Ștefănești cu diverse activități administrative și mai puțin politice pentru că așa ne-a învățat domnul primar Buțura prin proiectele sale. Realizările lui sunt extraordinare, de 5 ani fața acestui oraș s-a schimbat”

 

 

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „În România avem aproximativ 3,7 milioane de persoane vârstnice cu vârste de peste 65 de ani. Dintre acestea doar 1,7% beneficiază de servicii de îngrijire. Din nefericire, aproximativ 70% din unităţile administrativ-teritoriale nu au nicio evidenţă cu privire la persoanelor vârstnice vulnerabile, iar în 90% nu există nici un asistent social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. V-am oferit aceste cifre pentru a înţelege cât de valoros este acest proiect şi cât de important este demersul făcut de primărie şi de comunitatea locală pentru a realiza acest centru pentru persoanele vârstnice.”

 

La inaugurarea centrului de bătrâni din Ștefănești au mai participat senatorul Cristian Achiței, consilierul județean Sorin Cornilă, medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică, și reprezentanți ai Primăriei Ștefănești. 

 

De la inaugurarea centrului pentru bătrâni, ministrul Raluca Turcan și autoritățile locale și județene au mers în vama Stânca pentru a vedea centrul de vaccinare împotriva Covid-19 deschis în punctul vamal.