Administrație Știri locale

70.000 lei amenzi după ce Federovici a ”rezolvat” problemele de la groapa de gunoi a județului


 


După comunicate de presă transmise de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, însoțite de tona de foto cu aceasta în vizitele de lucru de la depozitul ecologic de deșeuri de la Victoria, comuna Stăuceni, Garda de Mediu a aplicat amenzi de 70.000 lei.

Rezolvările politice găsite și aplicate de conducerea CJ Botoșani s-au soldat cu sancțiuni drastice și ”to do list” stabilită de comisarii de mediu.

 

”În data de 27.05.2021, la verificarea amplasamentului depozitului ecologic SMID situat în județul Botoșani se constată ca stația de epurare cu osmoză inversă este instalată și se afla in probe tehnologice, funcționând in paralel cu stația de epurare deja existentă, fapt ce incalcă prevederile OUG 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, cu modificările si completările ulterioare, art.94, alin.1, lit.a “ solicită şi obţin actele de reglementare, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi a legislaţiei subsecvente”.

Conform rapoartelor de operare din perioada 13.04.2021-19.05.2021, puse la dispoziție de reprezentanții operatorului depozitului, stația de epurare cu osmoza inversă a funcționat 555 ore, prelucrând un volum de 3240 mc levigat si evacuând 1554 mc permeat.

La data controlului, 27 mai 2021, s-a constatat existența mai multor conducte, de diferite diametre pe corpul depozitului, prin ele fiind pompat atât levigat cât si concentrat de la stația de epurare cu osmoză inverse aflată în probe tehnologice, fapt ce incalcă prevederile Autorizației Integrate de Mediu nr.3 din 21.08.2015, prin care se interzice depozitarea de deșeuri lichide pe corpul depozitului.

Dupa cum se poate observa, din filmarea video, concentratul este pompat direct pe corpul depozitului.

In sarcina operatorului economic s-au trasat un numar de 5(cinci) măsuri și a fost sancționat contravențional cu două amenzi în cuantum de 70.000 lei și un avertisment. se arată într-o comunicare a Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.