Administrație Politică Știri locale

Panarama PNL-USR-PSD. Nehaliții de la Guvernare și din Opoziție



 


Că PNL și USR nu se iubesc, că au ajuns la Guvernare împreună doar pentru că e mai bine să impartă împreună bugetul fiind la Putere decât să se uite separat la PSD cum conduce, știe toată lumea. Mai mult, USR are aceeași părere despre PSD cum o are și despre PNL, ceva gen ”aceeași mizerie”.

Dar am ajuns să trăim o panaramă de Guvernare și o panaramă de Opoziție, totul învârtindu-se în jurul banilor, a influenței, a intereselor proprii, mărunte, de numiri pe funcții bine plătite a oamenilor fiecărei tabere, fiecărui partid, fiecărui lider, ATÂT!

 

În campania electorală din 2020 tot auzeam că vor urma ”4 ani de guvernare fără alegeri”, ”4 ani de dezvoltare”, ”4 ani fără scandaluri politice”… dar au uitat să spună că în 2021 vor fi alegeri interne în PNL.

Liberalii s-au obișnuit atât de mult cu opoziția, de când au ieșit de la guvernare pe vremea USL-ului lui Crin Antonescu și până în 2019, încât nu sunt în stare să guverneze fără scandal. Cred că au și uitat că sunt la Putere, că nu mai pot da vina pe PSD că a făcut și că a dres și că ei sunt acum cei care fac și dreg, cei care pot schimba în bine ce era rău, cei care pot dezvolta.

 

 

Care 4 ani fără scandaluri? Guvernarea PNL-USR a început cu scandal, cu declarații spumoase, cu pumni bătuți în masă. Vă aduceți aminte cam când a fost aprobat bugetul pentru 2021? Mai știți din vina cui? A PNL și USR, pentru că Puterea este la cele două partide, împărțită fiind și cu UDMR-ul care face fix ceea ce știe la perfecțiune: tace și se îmbogățește în timp ce românii ”oameni de stat” se măcelăresc între ei.

 

Nu a existat în ultimii 30 de ani o bătălie internă mai sângeroasă precum cea la care asistăm acum în PNL. Să se facă ședințe fără președintele în funcție al partidului? Președintele partidului să aibă o cu totul altă părere, care să nu conteze, față de ceilalți membri de la vârf? Să se scoată informații despre rivali mai ceva ca în campaniile electorale?

 

Păi am ajuns în momentul în care nici nu mai contează ce spune PSD și restul Opoziției despre PNL și USR pentru că este suficient cum își dau singuri cu tesla cei din PNL și USR. Păi am aflat, DE LA EI, că programul de guvernare e în întârziere, că sunt întârzieri în pregătirea accesării noilor fonduri europene, că suntem în întârziere la tot, că nu sunt bani la Sănătate. Ei spun, nu altcineva! De fapt, președintele PNL acuză Guvernul PNL, iar USR acuză guvernul PNL-USR.

 

SUPERB!

 

 

 

Dar panarama vine și din Opoziție, de la PSD. ”Iar s-au împrumutat!”, ”Cresc facturile la gaze și energia electrică!”, ”Se scumpește benzina și motorina!”, ”Toate s-au scumpit!”, ”Scandalul de la Guvernare afectează imaginea țării și ratingul de țară!”. Doamnelor și domnilor din PSD, aveți dreptate! Dar toate acestea se întâmplau, IDENTIC, și când PSD era la guvernare. Scandaluri între președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierii puși DOAR DE EL! Moțiune PSD împotriva Guvernului PSD! PSD acuza premierul PSD că nu performează, că nu respectă programul de guvernare! S-a împrumutat PSD cât a fost la guvernare? Da! Se reflectă nivelul împrumuturilor făcute de PSD în numărul de kilometri de autostradă, în numărul kilometrilor de cale ferată reabilitată, în numărul școlilor și spitalelor noi, în numărul românilor aflați peste hotare care s-au întors acasă datorită prosperității din România? NU!

S-au scumpit toate pe vremea PSD, raportat de la an la an? Da!

S-a devalorizat leul când era PSD la Guvernare? Da!

Creștea nivelul ratelor? Da!

Ce spunea PSD atunci? Că nu ține de Guvern nivelul cursului leu-euro, că nu ține de guvern rata inflației, că nu poate Guvernul să stabilească prețurile pe o piață liberă. Pe cine dă vina PSD acum pentru toate acestea? Pe Guvern!

Și pe vremea PSD, dar și acum, pe vremea PNL-USR, câteva sute de mii de copii se culcă flămnânzi și milioane de români trăiesc în sărăcie. Și pe vremea PSD România era leul Europei la creșterea economică, la fel ca și acum, când guvernează PNL și USR.

Și panarama continuă ACUM, în rolurile principale PNL, USR-PLUS și PSR.

 



 

PNL schimbă un ministru USR, al doilea, fără acordul partidului de la guvernare, și se așteaptă ca USR-iștii să mai sta capră și în continuare.

Dar PNL nu schimbă ministrul USR de la fonduri europene pentru că ne cam duce în gard cu PNRR-ul.

USR depune moțiunea de cenzură împotriva guvernului din care face parte, fără ca miniștrii săi să demisioneze.

USR acuză PNL că pregătește o mega hoție prin noul PNDL, deși programul va începe să funcționeze abia peste vreo doi ani, dar miniștrii săi nu demisionează din acest motiv și nu iese de la Guvernare.

USR depune cu AUR o moțiune de cenzură, chiar dacă PSD avea deja pregătită una.

PSD pare că nu prea vrea la Guvernare și anunță ba că votează moțiunea USR, ba că nu o votează, ba că o depune singur. Aici PSD și USR se comportă ca niște copii care se ceartă pentru a stabili a cărui moțiune este faină, nu pentru a urmări scopul final al moțiunii indiferent de cine o depune.

USR îi acuză pe liberali că sunt la fel ca și cei din PSD, că vor doar să fure, dar ar vrea să fie cu ei în continuare la Guvernare… doar să nu mai fie Florin Cîțu premier. Atât… în rest nu îi mai deranjează tot ce au acuzat la PNL. Cum să spui că ”ăștia vor să fure!” după care să spui că nu mai contează, atât timp cât căpetenia celor care vor să fure este alta? 

Și cam așa a trecut primul din cei 4 ani fără campanii electorale, din cei 4 ani fără scandaluri și 4 ani doar cu dezvoltare.

Avem doar nehaliți în politică! Unii sunt nehaliți la Guvernare pentru că… nu sunt singuri și trebuie să împartă ciolanul și cu alții! Ceilalți sunt nehaliți în Opoziție pentru că… doar și doi ani fără să fie la butoane se resimt de parcă ar fi stat vreo 10… na, e greu să te uiți la alții cum fac fix ceea ce făceai tu.

Până se decid cei de Guvernare care și cum rămân, câte autostrăzi au început efectiv de când sunt la guvernare, unii din 2019, alții din 2020? Câte școli și spitale au început PNL și USR? Câți români s-au întors în țară pentru că la guvernare sunt USR și PNL? Câți români au ieșit din sărăcie de când conduc PNL și USR? 

Bogdan CALINIUC