Politică Știri locale

Roxana Țurcanu: Incompetența din Ministerul Educației transformă școlile în incubatoare pentru Coronavirus!



 


Responsabilii din Ministerul Educației au pierdut o vară fără să facă nimic pentru scăderea riscului de infectare cu Coronavirus în școli.

O minimă condiție pentru redeschiderea în siguranță a anului școlar: ventilarea sălilor de curs, în situația în care zeci de copii într-o clasă cu un aer închis reprezintă un mediu ce favorizează răspândirea virusului.

În acest moment, din cauza indiferenței Ministerului Educației, încă există la nivel național nenumărate clase cu ferestre care nu se pot deschide, nici măcar nu se pot rabata, fără nicio posibilitate de reîmprospătare a aerului în afara deschiderii unei singure uși.



Cu luni întregi avute la dispoziție, decidenții din Educație nu au făcut nimic, absolut nimic pentru a se asigura că, odată reveniți la școală, copiii vor putea respira un aer reîmprospătat măcar în timpul pauzelor, dacă nu și în timpul orelor de curs.

Preocupate să identifice și să comunice exclusiv noi interdicții, Ministerele Sănătății și Educației ratează complet obiectivele pe care le aveau pentru redeschiderea anului școlar. Ambele ne-au transmis mai ales ce NU au voie copiii, inclusiv aberația, retrasă între timp, de a-i obliga să poarte mască la orele de sport.

Ministerul Educației este, în acest moment, în cazul tuturor claselor cu ferestre fixe sau cu ferestre care nu se pot deschide în așa fel încât să asigure ventilarea suficientă, autorul real al propagării Coronavirusului în clase, în rândul copiilor și al cadrelor didactice.



Ocupat doar de potlogării politice și de tunuri în beneficiile clientelei, Guvernul nu a mai comunicat un fapt esențial: vor găsi și vor primi copiii și tot personalul din învățământ măști medicale la intrarea în școli și grădinițe, zilnic, sau Guvernul consolidează realitatea că învățământul e gratuit, dar pe banii părinților?

În acest context, demisia ministrului Educației nu este doar tardivă, ci insuficientă, după dezastrul întreținut la nivelul riscului de infectare din școli.

Solicit prim-ministrului măsuri urgente pentru ventilarea naturală a sălilor de clasă, acolo unde ferestrele sunt blocate, și aprovizionarea cu măști medicale a tuturor instituțiilor de învățământ, plus asigurarea fluxului de distribuire zilnică a acestora către copii și personalul din educație.

 

ROXANA TURCANU , PRESEDINTE ALDE BOTOSANI