Administrație Politică Știri locale

Cu Guvernul blocat de alegerile din PNL, Federovici, Trufin și Nistor au plecat direct la Comisia Europeană pentru ITI Țara de Sus




 

 

Proiectul Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Țara de Sus este blocat de alegerile interne din PNL de la nivel național care a paralizat tot Guvernul României, atenția spre fondurile europene fiind spre zero.

O delegație de la Botoșani, formată dintr-un expert în atragerea în fonduri europene, Cristian Nistor, președintele Consiliului Județean Botoșani – Doina Federovici și un parlamentar, senatorul Lucian Trufin, a mers direct la Comisia Europeană pentru a discuta despre posibilitatea ca ITI Țara de Sus să primească mai rapid finanțări pentru proiectele de dezvoltare cu fonduri europene, cu totul alte fonduri față de cele pe care le va atrage direct Consiliul Județean sau primăriile din județ, cu totul altele față de cele din viitorul PNRR.

 



” La invitația domnului VICTOR NEGRESCU, europarlamentar social – democrat, alături de doamna DOINA FEDEROVICI și dl. NISTOR CRISTIAN, am participat la o întrevedere cu doamna Aida LIHA MATEJICEK, șef al unității României în cadrul DG REGIO responsabilă de gestionarea unității de asistență a României în programarea și gestionarea efectivă și eficientă a Fondurilor Structurale și de Investiții Europene (FSIE). Subiectul discuțiilor a fost reprezentat bineînțeles proiectul ITI Țara de Sus – soluții și perspective”, a postat senatorul Lucian Trufin pe contul său de Facebook, parlamentarul botoșănean fiind cel care a avut ideea de a înființa ITI Țara de Sus și a discutat cu toți primarii PSD și PNL din Botoșani și din localitățile de graniță din Suceava și Iași pentru a adera la proiect.

Acesta a precizat că oficialilor europeni le-a fost reamintit faptul că la în țările UE există 343 de ITI și că doar unul este finanțat în România, cel din Tulcea.

 



”A fost o întrevedere în care am accentuat dorința reprezentanților legali ai UAT-urilor membre ale Asociației de Dezvoltare de a beneficia de mecanismul Investiții Teritoriale Integrate în exercițiul financiar 2021 – 2027 ca unică soluție pentru regiunea de Nord – Est de a recupera decalajele de dezvoltare economică și socială. Totodată am atras atenția că statele membre au beneficiat și beneficiază în continuare de acest mecanism, existând 343 de ITI-uri în statele membre, din care doar unul funcționează la acest moment în România ceea ce, principial, este incorect față de cetățenii români și totodată europeni din regiunea noastră”, a completat senatorul Lucian Trufin.