Administrație Știri locale

CJ-ul lui Federovici e rachetă pe lângă Primăria lui Andrei. Bilanț la un an de mandat




 

A trecut mai bine de un an de când Doina Federovici este prima femeie președinte al Consiliului Județean Botoșani, iar Cosmin Andrei este primar al municipiului Botoșani. Ambii de la PSD, ambii și-au exercitat primul an de mandat cu o guvernare PNL-USR.

Diferențele dintre cele două instituții sunt uriașe, deși acum un an situația era cu totul alta.

Cosmin Andrei a ajuns primar după liberalul Cătălin Flutur, în timp ce Doina Federovici a preluat mandatul de președinte al CJ după colegul său din PSD Costică Macaleți.

 


Federovici a ajuns președinte din exterior al unei instituții care în fostul mandat ne-a obișnuit cu eșecul, cu ratările, cu viteza de melc, de broască țestoasă, în timp ce Andrei a devenit primar după 8 ani în care a fost viceprimar, după o instituție care în ultimii ani a reușit să finalizeze Aquaparkul Cornișa, care a reușit să finalizeze lucrările de consolidare a Teatrului Mihai Eminescu, dar care nu a reușit să finalizeze lucrările de modernizare a Teatrului și s-a chinuit efectiv în ultimii ani să tragă apă și canalizare la toate obiectivele construite de Guvern.

La un an de zile de mandat, CJ-ul lui Federovici merge mult mai bine decât Primăria lui Andrei, cu câteva viteze în plus chiar, aceasta este imaginea generală indiferent cu cine discuți, evident mai puțin cu primarul Cosmin Andrei sau viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Andrei ar fi trebuit să știe care sunt funcționarii publici ”cheie”, care sunt ”butoanele” din Primărie care trebuiesc acționate pentru ca instituția să redevină performantă, dar Municipalitatea se mișcă la fel de încet ca și înainte, are un an de zile de când încearcă să racordeze la utilități spitalul nou construit de Compania Națională de Investiții, s-a chinuit să împartă locuințele ANL din zona Lebăda pentru că… nu aveau utilități. Cosmin Andrei este al treilea primar diferit consecutiv al municipiului Botoșani, iar Primăria merge greu tare din 2012 și până acum. Asta înseamnă că primarii nu au știut ce să ceară funcționarilor, nu au știut cum să ceară și că aparatul birocratic de la achiziții și investiții este ”cheia și lacătul” succesului în administrație care au pus și umărul, voluntar sau nu, la pierderea alegerilor de către ultimii doi primari. Primăria Botoșani reabilitează o grădiniță în 12 luni, în timp ce în Săveni sau Dorohoi, la clădiri similare, lucrările durează până în 6-7 luni. Ceva e putred de la proiectare și până la achiziția finală în municipiul Botoșani și este de datoria primarului să schimbe totul pentru ca mecanismul birocratic să funcționeze. Se acționează după aceeași legislație și la Botoșani, dar și la Săveni și Dorohoi.

 

 

Primarul Cosmin Andrei are primul hop major la licitația pentru modernizarea transportului cu tramvaie. Spune că este prea scump să se facă acest proiect deși Primăria condusă de el organizează licitația, și ar cam vrea să dea cu picioarul la 40 milioane euro fonduri europene pentru că trebuie să pună 13 milioane de euro cofinanțare.

În același timp, Doina Federovici a reactualizat tot ce era de reactualizat ca și costuri la proiectele de infrastructură ale CJ-ului, le-a supus votului plenului, a hotărât să pună toți banii suplimentari de care este nevoie doar să înceapă lucrările la tot ce era blocat și să se și finalizeze. Nu a fost niciun proiect la care să iasă și să spună că NU îl poate face, că NU este lăsată, că astrele s-au aliniat împotriva ei. A mai ieșit din când în când să spună că e blocată de guvernarea PNL-USR, să nu uităm că este totuși președintele PSD și trebuia să mai tragă câte una Puterii, dar cu toate acestea și-a văzut de treabă, a deblocat proiecte, le-a dus pe altele mai departe, a depus altele noi, iese public și cere Puterii să facă și să dreagă pentru Botoșani. Cei din PNL nu o suportă deloc nu doar pentru că este de la PSD, ci și pentru că este total diferită față de Costică Macaleți. Dacă la ultimele alegeri Macaleți și PSD păreau de bătut la CJ, acum Federovici și PSD par de neînvins. CJ-ul a prins viteză la proiecte cu ea președinte, are grijă de imaginea ei (e drept că a început cu multe exagerări în promovarea pe rețelele de socializare și prin comunicatele de presă, dar s-a calmat și abordează temele mult mai matur), lovește în PNL ori de câte ori poate însă atacurile politice au în spate lucrări, șantiere, investiții care se întâmplă, drumul strategic, drumul mănăstirilor, investițiile din spitale, investițiile din centrele medico-sociale. 

În timp ce Federovici și-a completat echipa cu Cristian Nistor, un specialist în atragerea de fonduri europene, Cosmin Andrei l-a pus în funcția de city-manager pe Mircea Magdalena, iar șef la Zona Metropolitană îl ține în continuare pe Florin Egner.

Probabil și aici este diferența mare în ceea ce privește vitezele cu care acționează Primăria și CJ-ul.

Magdalena și Egner au funcțiile care trebuiau să fie ”motoarele” mandatului de primar al lui Cosmin Andrei. Munca lor de atragere a investițiilor, de construire de proiecte, de generare de idei de dezvoltare trebuiau să fie baza succesului lui Andrei. În realitate, primarul cam încearcă să acopere singur deficitul de valoare adăugată care trebuia să vină de la cei doi și, din păcate pentru Botoșani și viitorul botoșănenilor, pare că nu poate. Mai are timp să acționeze, dar îi trebuie mult curaj. Lui Cosmin Andrei îi trebuie mult curaj în primul rând pentru a pune capăt războiului cu Cătălin Flutur și cu o parte din PNL, iar apoi îi trebuie mult curaj în PSD pentru a face schimbările necesare la cele două funcții atât de importante, city-manager și director al Zonei Metropolitane.

A fost o comparație între Primăria Botoșani și Consiliul Județean Botoșani, nu comparăm cu CJ Bihor ori Primăria Oradea.

bogdancaliniuc.com