Senatorul Dorinel Cosma, interpelare ministrului Dezvoltării pe tema restaurării Teatrului Mihai Eminescu: ”locuitorii municipiului Botoșani au ajuns la capătul răbdării”

0
Senatorul Dorinel Cosma, AUR Botoșani, a transmis o interpelare lui Czeke Atilla, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pe tema proiectului de Restaurare a Teatrului ,,Mihai Eminescu” din Botoșani.

Vă redăm integral interpelarea senatorului botoșănean Dorinel Cosma:

 

Stimate domnule Ministru,

Clădirea Teatrului ,,Mihai Eminescu” reprezintă un monument istoric și cultural emblematic al municipiului Botoșani. Clădirea datează din anul 1914 și este înscrisă în Patrimoniul național cultural al României. Aceasta a fost distrusă parțial în anul 1944 în urma unui bombardament, fiind reconstruită între anii 1956-1958. 

În prezent, clădirea se află într-o stare deplorabilă, restaurarea acesteia devenind o poveste fără sfârșit.

Lucrările de restaurare a clădirii au fost demarate în 2014, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritara 5 – „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, fiind alocat un buget de 23,9 milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro, din care contribuția proprie a municipiului Botoșani a fost de 1,5 milioane de lei, însă un an mai târziu, finanțarea a fost pierdută, invocându-se probleme tehnice.

În anul 2018, a fost accesată o nouă finanțare europeană, de 5 milioane de euro, pentru ca lucrările să fie finalizate, însă lucrările stagnează. Între timp a crescut valoarea contractului pentru acest obiectiv de investiții din cauza majorării valorii materialelor și a evoluției pieței construcțiilor

Contractul pentru noul proiect tehnic a fost scos la licitație la începutul lunii mai anul curent. Conform acestuia, mai sunt de realizat lucrări în valoare de 8 milioane de euro,iar din finanțarea europeană au mai rămas aproximativ 4,5 milioane de euro, astfel municipalitatea trebuie să facă rost de încă 3,5 milioane.


În concluzie, locuitorii municipiului Botoșani au ajuns la capătul răbdării, săturându-se să vadă clădirea teatrului în santier, de aceea, vă rog, domnule ministru, să aveți în vedere alocarea de fonduri pentru finalizarea cu celeritate a reabilitării Teatrului ,,Mihai Eminescu” din Botoșani și monitorizarea atentă a implementării acestui proiect.

 

Având în vedere cele expuse mai sus, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

 1. Care sunt sumele pe care le puteți aloca, pentru restaurarea teatrului?

 

 2. Când preconizați că va fi finalizată implementarea proiectului?


Vă solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!”

Cu deosebită considerație,

Dorinel COSMA – Senator A.U.R. Botoșani

 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *