FOTO Tineri din şase judeţe au dezbătut la Laurian problemele lumii actuale

0Articol trimis de prof. Irina SIMINICEANU

A 8-a ediţie a BTMUN s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână cu participarea a 90 de tineri din Iaşi, Bacău, Cluj, Bucureşti, Vaslui şi Botoşani, gazda fiind, şi de această dată, Colegiul Naţional „A.T.Laurian”.

Concursul-conferinţă, organizat după modelul dezbaterilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a relansat după doi ani de pauză impuşi de pandemie, delegaţii arătându-se încântaţi să reia dezbaterile şi negocierile pe subiecte ce par acum mai importante ca niciodată.Grupaţi în cinci comitete, ECOFIN, DISEC, SOCHUM, LEGAL şi CRISIS, debaterii, pricepuţi şi deştepţi unu şi unu, au abordat subiecte precum securitatea cibernetică, interferenţe străine în democraţia statelor, ingineria genetică umană, dezarmare, acţiuni umanitare, economie, finanţe, drept şi crize internaţionale, lucrările desfăşurându-se doar în limba engleză. În mare, regulile de desfăşurare a lucrărilor spun că fiecare delegat reprezintă un guvern, de aceea întreaga dezbatere este nu despre indivizi ci despre ţări, adresarea se face nu la persoana I, ci la a III –a: „România crede că….” „De ce se opune România?” sau „Poate delegaţia României să explice …?” În cea de a treia zi se votează în Adunarea Generală rezoluţiile adoptate de comitete, tot aici oferindu-se premii şi diplome pentru cei mai pricepuţi delegaţi. În total se oferă 11 premii şi 15 menţiuni onorabile, câştigul tuturor participanţilor fiind experienţa trăită, amintirile şi prieteniile înfiripate.

Singura conferința internațională desfășurată de elevi în Botoşani a fost iniţiată de Ovidiu Leonte şi aducea altădată şi elevi de peste graniţe. În acest an, datorită războiului din Ucraina, oaspeţii anunțați din străinătate și-au anulat prezența, însă, chiar şi aşa, musafirii din alte judeţe au făcut din concursul Botoşani Model United Nations o încercare pentru laurienii din comitetul de organizare. Aceştia sunt elevi care trebuie să se ocupe, cu ajutorul internatului şi al cantinei de aici, de cazarea şi masa delegaţilor. „În toate aceste opt ediţii de BTMUN am încercat să fim alături de organizatori, dar să-i lăsăm să se organizeze perfect şi singuri. Cu fiecare ediţie am văzut ce elevi de încredere sunt la Laurian şi ce tineri frumoşi, deştepţi şi implicaţi sunt musafirii noştri. Le mulţumim tuturor pentru echilibrul şi maturitatea de care au dat dovadă încă o dată şi, în mod special îi mulţumesc doamnei profesoare Ionela Iacob pentru coordonarea şi îndrumarea tuturor.”, a explicat Mihaela Prăjinariu, directorul adjunct la colegiului botoşănean de al cărui nume este legat BTMUN.

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *