Administrație Știri locale

VIDEO Valeriu Iftime vrea autobuze electrice în Botoșani în locul tramvaielor. ”Cu banii de cofinanțare se pot face mult mai multe investiții utile pentru oameni”



Unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din economia județului Botoșani susține că Primăria municipiului reședință de județ nu ar trebui să se împrumute pentru a realiza proiectul cu tramvaiele deoarece costurile sunt prea mari pentru botoșăneni și proiectul nu rezolvă mobilitatea în oraș.

Omul de afaceri Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani și președinte al Consiliului de Administrație al grupului de firme Elsaco, a declarat că în momentul de față costurile privind cofinanțarea proiectului de modernizare a liniilor de tramvai recomandă abandonarea proiectului. Asta mai ales că municipiul Botoșani va cumpăra cu zero costuri de cofinanțare 10 autobuze electrice finanțate prin PNRR.



”Eu spun să nu îl facă. Datoria pe care o facem este foarte mare, iar nevoia de a avea linii de tramvai în condițiile de astăzi, nu de acum 50 de ani, este mult mai mică. O dată că liniile importante de fluidizare a traficului nu mai sunt acestea (traseele pe care circulau tramvaiele, n.r.), a doua chestiune e că au apărut mașini, autobuze electrice, iar noi trebuie să ducem persoanele în cu totul alte locuri și avem nevoie de o altă dinamică. Și cred că această dinamică ar trebui să fie importantă. Trebuia să fie importantă de acum 3 ani, e chestiune de viziune. Astăzi ca să faci tramvaie în Botoșani… Am văzut Constanța care le-a scos de 12 ani și legau orașul de Mamaia. Acum nu mai sunt, au autobuze electrice. Astăzi sunt autobuze electrice cu o independență bună, o zi, o jumătate de zi nu trebuie să mai stai să alimentezi ca acum 6-7 ani. Și vreau să vă spun că în viitorul foarte, foarte apropiat o să fie hidrogen, biogaz, biodiesel. Nevoia de tramvaie în Botoșani nu există, în condițiile cerute de acualul proiect. Adică să facem o cale ferată cu un cost în care trebuie să punem și noi 12 milioane de euro. Sunt mult mai multe investiții care se pot face cu acești bani, mult mai utile pentru oameni”, a declarat Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț și al Elsaco Botoșani.

Acesta susține că ”dormitoarele” municipiului Botoșani sunt localitățile din comunele învecinate, mulți botoșăneni construind case în Cătămărăști-Deal, Baisa, Hudum, Mănăstirea Doamnei, Zăicești, zona Lebăda și că este mai important de folosit soluțiile moderne pentru un transport public menit să conecteze aceste zone de municipiu pentru a reduce numărul de autoturisme personale folosite pentru deplasare, iar tramvaiele nu pot face asta.