Administrație Știri locale

CJ își exercită dreptul de preemțiune pentru Uzina Electrică. Federovici: ”Am căutat să îmbogățim patrimoniul cu clădiri istorice”



Consiliul Județean Botoșani își exercită dreptul de preemțiune în vederea achiziționării Uzinei Electrice, una dintre clădirile simbol ale municipiului Botoșani. Decizia conducerii executive a fost consfințită astăzi de votul în unanimitate al consilierilor județeni.

„Ne pasă de patrimoniul județului. Încă de la preluarea mandatului, alături de echipa pe care o conduc, am căutat să îmbogățim patrimoniul județului cu clădiri istorice, care sunt repere pentru Botoșani. După achiziționarea Casei Moscovici, am făcut un pas important și în cazul Uzinei Electrice, clădire făcută după proiectul lui Anghel Saligny în primul deceniu al secolului al XX-lea”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Imobilul, monument istoric situat în Calea Națională nr. 36, datează din 1906 și este compus din teren intravilan în suprafață de 1.356,00 mp și construcție în suprafață construită la sol de 850,00 mp. A fost edificat după schițele celui mai mare arhitect român, Anghel Saligny. Uzina Electrică a contribuit la procesul de modernizare a județului de la începutul secolului trecut, când s-a realizat iluminatul public al municipiului Botoșani, rețeaua de canalizare și pavarea străzilor. 

În perioada comunistă, clădirea a aparținut IRE, iar după privatizare, aceasta a ajuns în proprietatea societății Servicii Energetice Moldova.