Administrație Știri locale

Ministrul Budăi, speaker la conferința ”Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României

 

Cea de a VI-a ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României, va avea loc vineri, 30 septembrie, la Teatrul Național București, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Înscrieri pe pagina evenimentului.

În România populația vârstnică numără astăzi 3,8 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimental de inutilitate, dar și singurătatea care afectează unul din doi seniori.

În acest context, “Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este un eveniment de referință pentru principalii actori care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România.

Experți din sfera publică, socială sau medicală, la nivel national și international, vor oferi cele mai actuale statistici despre populația vârstnică, soluții inovative și eficiente testate în țară și în străinătate și exemple de bune practici în domeniul senectuții, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.

Printre speakerii prezenți în cadrul conferinței se numără:

Marius-Constantin Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale

Barbara BringuierCoordonator internațional al Federației Les Petits Frères des Pauvres, Franța

Loredana Ivan – Președinte, The European Network of Aging Studies (ENAS), Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA

Tudorel Andrei – Președinte, Institutului Național de Statistică

Elena BalanCoordonator departament cercetare, The European Association for Social Innovation (EASI)

Natalia Postolachi – Director executiv, Asociația Obștească „CASMED” din Bălți, Republica Moldova

Claudiu BrăileanuCoordonator proiect “Academia Bunicilor”, Brăila

Roxana Molocea – Coordonator al liniei naționale Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României

Cătălin DinuDirector executiv, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor

Monica Pîrvu Coordonator și manager programe sociale, Centrul Educațional Diaconia, Brașov

Roxana Șanta – Vicepreședinte, Asociația Oastea Domnului” Gherla și coordonator proiect „Rețea de siguranță comunitară – Adoptă un bunic!”

Ediția a VI-a a conferinței își propune să reunească specialiști din ONG-uri în domeniul asistenței sociale, din instituții publice și autorități centrale și locale, din companii cu produse, servicii de suport și medicale dedicate seniorilor, precum și din companii preocupate de vârstnici prin politica de CSR (Corporate Social Responsibility) sau ESG (Environment, Social, and Governance).

În cele patru secțiuni ale evenimentului sunt abordate teme precum: tendințe și statistici actuale privind viața vârstnicilor din România, implicarea seniorilor pe piața forței de muncă, perspectiva orașelor Smart și Age Friendly în România, servicii de asistență pentru seniorii cu diverse grade de dependență, oportunități de participare socială și de implicare în comunitate sau proiecte de integrare digitală a vârstnicilor.

Subiectele abordate în cadrul acestei ediții sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemplele de bună practică culese din țară și străinătate.

În secțiunea dedicată nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, Telefonul Vârstnicului va expune datele colectate în cei 7 ani de funcționare, pe baza a peste 78.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.

Potrivit raportului INSSE de la 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de 0,2 puncte procentuale (la 19,5%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

Participarea la eveniment este posibilă fizic în Sala Media – TNB sau live online pe canalul Youtube al Fundației Regale Margareta a României, pe baza înscrierii pe pagina evenimentului.

Sponsori: Fundația Vodafone România, Janssen România, Compania Națională Loteria Română, Johnson Wax, Hochland România, Raiffeisen Bank, Fundația Bosch România, Sofmedica, Cargus, City Grill, Lăptăria cu caimac, Cosmo Pharm, Boiron.

Partener media principal: Agerpres

Parteneri media: Jurmed-Jurnal de Sănătate, Alphega Farmacie, Formare Medicală – formaremedicala.ro, Săptămâna Medicală, Revista Medical Market, Sănătatea Buzoiană, Crai Nou, Suceava News, Sibiu100%, Monitorul Expres, Monitorul de Făgăraș, Asociația ASSOC, MediaTrust.

 

*********

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

 

Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Cu o experiență de peste 30 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, cele mai recente fiind Telefonul Vârstnicului, Fondul pentru Vârstnici și Centrele Comunitare Generații. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.