Administrație Știri locale

Între 8 și 10 zile de concediu suplimentar pentru că lucrează la calculator sau cu publicul. Proiect la CJ Botoșani




 

Calculatorul încă este privit ca o sperietoare și ca un dușman în multe instituții ale statului, deși suntem în 2022.

Angajații a două instituții publice aflate în subordinea Consiliului Județean Botoșani ar putea primi între 8 și 10 zile de concediu de odihnă suplimentar în fiecare an pentru că lucrează în condiții vătămătoare de muncă, pentru că folosesc calculatorul, pentru că birourile au suprafață dură sau pentru că lucrează cu publicul, magazinerul are de ridicat greutăți.

Este vorba despre angajații Memorialului Ipotești – Centrul Național Studii ”Mihai Eminescu” și ai Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu”.

Proiectele de Hotărâre de Consiliu Județean va fi supus votului vineri, 30 septembrie.



 

La baza acestor proiecte stau mai multe adrese ale Sindicatului Impact și a unui ”Buletin de deterinare prin expertizare a locurilor de muncă” al Direcției de Sănătate Publică.

Potrivit acestui Buletin de determinare, Memorialul Ipotești este plin de germeni și fungi, cam care se găsesc în toate casele în care este încropită o mică bibliotecă cu cărți mai noi și mai vechi.

Medicul de medicina muncii care a făcut Buletinul de determinare a expertizat Biroul Tehnic-Administrativ, Bază Turistică, Compartiment financiar contabil, Compartiment achiziții publice, Compartiment juridic, secretariat, resurse umane.

Potrivit descoperirilor făcute de DSP la insistențele sindicatului, munca la Memorialul Ipotești sau Biblioteca Județeană pare ceva rupt din filmele cu sclavi. Printre ”pericolele” descoperite se numără calculatoarele cu monitor, termenele limită de îndeplinire a unor sarcini de serviciu, atenția pe care angajații instituțiilor trebuie să o manifeste în anumite condiții, vorbitul cu publicul, duritatea blatului birourilor la care funcționarii trebuie să își desfășoare activitatea, scaunele pe care aceștia stau la birou.

Trebuie precizat că Muzeul Județean de Istorie primește de ani buni aceste zile de concediu suplimentar pentru condițiile incredibil de stresante și de vătămătoare, iar acum se încearcă să se facă ”dreptate” în rândul personalului din categoria Cultură din subordinea Consiliului Județean, altfel existând riscul ca Sindicatul Impact să acționeze în instanță angajatorul pentru că nu asigură aceste zile de concediu de odihnă în plus.

Vă redăm câteva dintre constatările făcute de medicul de medicina muncii la Memorialul Ipotești:

 

”Personalul de la aceste locuri de muncă desfășoară preponderent activitate de birou. Se lucrează cu echipamente IT, cu dosare din arhiva unității, cu publicul, personalul fiind astfel expus la un cumul de noxe/suprasolicitări.

Utilizarea prelungită a aparaturii cu ecran de vizualizare (monitor PC) duce la suprasolicitarea funcțiilor vizuale de acomodare, convergență, fuziune, acuitate vizuală, adaptare, având ca rezultat oboseala vizuală cu risc de apariție a astenopiei acomodative și de agravare a unor ametropii preexistente.

Munca de birou suprasolicită de asemenea și sistemul osteo-muscularo-articular prin: efortul static prelungit al anumitor grupe musculare, mai ales pentru menținerea unor piziții vicioase, forțate (poziția șezândă prelungită și impusă de specificul activității), mișcările repetative de aducție sau flexie și pronație a mâinii și a pumnului sau mișcări de supinație și prosupinație, sprijinirea și presiunea la nivelul mâinilor pe planul dur (birou). La magaziner există de asemenea și manipulare de greutăți.

Personalul care lucrează cu documente din arhiva unității, care manipulează bani (activități de casierie), are relații cu publicul, este expus la agenți biologici.

La angajații utilizatori ai echipamente IT (videoterminalelor), există suprasolicitare neuropsihică determinată de complexitatea operațiunilor efectuate – introducerea, analiza și obținerea de date, comunicarea interactivă cu calculatorul – și de necesitatea concentrării continue a atenției.

Ea poate fi potențată de dificultatea sarcinii, ritmul de muncă, volumul de muncă, constrângerea temporală (termene foarte strânse de elaborare a unor situații sau raportări) sau repetitivitatea în conținut.

Alți factori de suprasolicitare: lipsa de personal, responsabilitatea crescută în interpretarea și aplicarea legislației, în gestiunea stocurilor de materiale, inventariere, primire-eliberare materii prime materiale, atenție crescută la constatarea diferențelor și/sau deficiențelor calitative de orice proveniență etc.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 493/2006, birourile sau încăperile cu calculatoare sunt considerate posturi de muncă cu solicitare neuropsihică și psihosenzorială deosebită.

La toate locurile de muncă expertizate există asociere de factori nocivi.

La toate locurile de muncă expertizate din cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu” au fost identificați un număr de 5 factori de risc”.

 

Luna trecută, plenul Consiliului Județean Botoșani a acordat 8 zile suplimentare de concediu și celor din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cam pe aceleași motive.

Nu sunt sporuri inventate de Consiliul Județean sau instituțiile subordonate acestuia, ci prevăzute în legislația națională aprobată de Parlamentul României.