Știri locale

Medicii UPU, lecție deschisă pe Unirii despre resuscitare. Guraliuc: ”O secundă poate face diferența dintre viață și moarte”



Ziua Europeană a Resuscitării a fost marcată de Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani alături de colegii de la Serviciul Județean de Ambulanță pe Pietonalul Unirii, în fața Muzeului de Istorie, printre botoșăneni.

La inițiativa Ramonei Guraliuc, medicul șef al UPU Botoșani, pe Unirii a fost predată o lecție deschisă despre resuscitare.

Medicul Ramona Guraliuc le-a vorbit botoșănenilor despre importanța efectuării corecte a manevrelor de resuscitare în caz de urgență și de faptul că acestea, până la venirea medicilor, pot salva o viață.


”În această zi frumoasă de toamnă, consider că am făcut un pas spre normalitate, alături de colegii de la Ambulanţă, în a instrui cât mai mulţi botoşăneni spre însuşirea manevrelor de resuscitare. Nu ne vom opri aici şi vom profita de orice ocazie spre a aduce aceste cunoştinţe de bază către cât mai mulţi oameni. În cazul unui stop cardio-respirator, o secundă poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, iar acea secundă îi poate fi oferită unui pacient într-o situaţie de acest gen de o persoană care a urmat cursurile noastre”, a declarat medicul Ramona Guraliuc.

10.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistenţă medicală imediată, şi numai una din şase victime primeşte ajutor de urgenţă din partea semenilor. Victimele au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial, către inimă şi creier. Resuscitarea cardio-pulmonară este o manevră pe care întreaga populaţie ar trebui să o cunoască. Vorbim aici despre urgenţa cea mai gravă care poate apărea, respectiv oprirea neaşteptată a inimii unui om. Intervenţia trebuie să fie rapidă şi ea trebuie începută de către persoanele care se află lângă cel care a suferit un stop cardiac.



Dacă vedem o astfel de persoană, care îşi pierde starea de conştienţă, trebuie să știm ABC – Airway, Breathing, Circulation. Apelăm imediat la 112 şi începem să facem manevrele de resuscitare.

La A – verificăm dacă are căile aeriene libere și nu sunt blocate cu ceva, dar și poziționăm capul în aşa fel încât să putem elibera căile aeriene, B – verificăm dacă acea persoană respiră și C – începem masajul cardiac extern, care asigură circulația sângelui și duce oxigen la creier.

Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, în vederea educării populaţiei în privinţa acordării primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac, cu scopul de a reduce numărul de decese înregistrat din această cauză. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în anul 2013, la iniţiativa Consiliului European de Resuscitare (ERC), după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă, cu privire la acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac şi la tehnicile de resuscitare.

”Cu această ocazie aș dori să le mulțumesc, în primul rând, colegilor din cadrul UPU-SMURD, dar și celor de la SAJ Botoșani, care și-au luat din timpul liber pentru a veni la această acțiune alături de botoșăneni. Dar și botoșănenilor care au venit alături de noi, au fost receptivi la inițiativa noastră și dornici să afle cât mai multe informații. Nu în ultimul, doresc să le mulțumesc factorilor de decizie din județ. Doamnei președinte a Consiliului Județean, Doina Federovici, pentru ajutorul necontenit pe care îl acordă sistemului sanitar botoșănean, domnului primar Cosmin Andrei, domnului senator Lucian Trufin, precum și doamnei subprefect Laura Berențan. Tuturor le suntem recunoscători pentru faptul că sunt în permanență alături de noi și încearcă să ofere botoșănenilor acces la cele mai bune servicii medicale”, a concluzionat medicul-șef al Unității de Primiri Urgențe Botoșani.

SURSA FOTO: Contul de Facebook al Ramonei Guraliuc