Știri locale

Comunicat de presă: Computer tomograf de ultimă generație adus la Spitalul Județean



Consiliul Județean Botoșani continuă investițiile și achizițiile de aparatură medicală pentru Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”.
În această dimineață, a fost adus la Spitalul Județean un nou computer tomograf (CT). „Alături de echipa de la Spitalul Județean condusă de doamna manager Doina Caba, am decis că este prioritar pentru sistemul sanitar să continuăm investițiile în aparatura de ultimă generație. Computerul tomograf ajuns astăzi la Spitalul Județean a fost achiziționat din fondurile Consiliului Județean în cadrul unui proiect mai amplu, care presupune și un proces de reabilitare și modernizare a spațiului din Secția de Radiologie și Imagistică Medicală în care va funcționa. Vorbim de un proiect de aproximativ 2,5 milioane de lei, care vine să crească substanțial calitatea actului medical. În perioada imediat următoare se va lucra intens la montarea CT-ului și se va demara procedura de avizare și acreditare, astfel încât botoșănenii să beneficieze cât mai repede de cele mai bune servicii medicale”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Noul CT este un aparat de ultimă generație. Are 128 de secțiuni/rotații, atât în mod axial, cât și elicoidal, iar durata maximă a unei expuneri în spirală este de 100 secunde, ceea ce reduce efectele nocive asupra pacienților. Față de tomografiile convenționale, imaginile din corp sunt prelucrate, obținând reconstrucții în toate cele trei planuri. În baza acestor imagini se pot stabili diagnostice cu o foarte mare acuratețe, care să eficientizeze tratamentul prescris de medici și să îmbunătățească monitorizarea pacienților vindecați.
În ultimul an, din fonduri europene, s-a mai achiziționat aparatură radiologică și de imagistică în valoare de aproximativ 5 milioane de lei.
În septembrie, în Secția Pediatrie a fost instalat un aparat radiologic, care a costat 1,333 milioane de lei și care înlocuiește aparatul radiologic aflat în uz, vechi de 21 de ani. Noul aparat radiologic supune pacienții unui volum mult mai redus de radiații și are un sistem telecomandat pentru fluoroscopii, radiografii, tomografii și angiografii. Pe lângă acesta s-au mai achiziționat un aparat radiologic la UPU și un mamograf digital la Secția de Obstetrică-Ginecologie.
„Echipele Consiliului Județean Botoșani și Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» depun toate eforturile pentru ca botoșănenii să poată beneficia de cea mai bună asistență medicală și să nu mai fie nevoiți să plece să se trateze în alte județe. S-au demarat și implementat mai multe proiecte ce vizează infrastructura sanitară din județ și vom continua pe această line, deoarece grija pentru sănătatea botoșănenilor este o prioritate pentru echipa administrativă pe care o coordonez”, a conchis Doina Federovici.