Administrație Știri locale

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, sărbătorită la Săveni și prilej de rememorare a Marii Uniri din 1918



Orașul Săveni sărbătorește de 1 Decembrie Ziua Națională a României, prilej de sărbătoare și rememorare a Marii Uniri din 1918.

,,1 Decembrie, Ziua națională a României, este ziua în care sărbătorim unirea tuturor românilor, iar la Săveni vrem să fim un exemplu de unitate și iubire, prin implicarea activă în societate și organizarea evenimentelor frumoase în astfel de zile cu semnificații profunde. Spiritul românesc va fi prezent în tot orașul și sper ca toți locuitorii să simtă emoția acestei zile atât de importante prin participarea la hora și la spectacolele susținute. Eu sunt fericit în primul rând ca om , pentru toate aceste manifestări culturale din orașul Săveni pe care le susțin cu toate resursele. Iar în calitate de edil sunt mândru și pe deplin mulțumit de toate realizările în acest sens și voi continua în același ritm. La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor mici și mari! 1 Decembrie fericit la Săveni și pretutindeni!” a declarat domnul Relu Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Proiectul are ca principal scop crearea unui cadru de manifestare cultural-artistică a tinerei generații și promovarea în rândul comunității din orașul Săveni a Marii Uniri a tuturor românilor, înfăptuită la Alba Iulia, în data de 1 decembrie, 1918.

Ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită în orașul Săveni prin expoziţii, sesiuni de comunicări într-un cadru festiv, care amintește oamenilor de înfăptuirea României Mari, reconectându-i la valorile naționale și la spiritul neamului strămoșesc.

Programul manifestărilor este următorul:

ora 10.00: Sesiuni de comunicare cu genericul ,,Istoria, limba și valorile poporului român”. Vor lua cuvântul invitații de onoare și reprezentanții Primăriei și Consiliului Local al orașului Săveni;

ora 10.30: Hora Românească la Săveni (participă toți cei prezenți);

ora 11.00: Spectacol muzical-coregrafic ,,Uniți în spirit românesc”, în care vor evolua ansambluri artistice și artiști cu melodii din repertoriul național, după cum urmează:

Grupul de muzică folk Poesis de la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă”, Săveni. Profesorii coordonatori sunt: Chiorescu Cristina, Drasleucă Mihaela, Napîrcă Felicia, Cristina Crîșmariu;

Școala Generală Nr.1, Săveni, istorie și contemporaneitate, montaj literar-artistic (poezii și cântece). Profesorii coordonatori sunt: Maticiuc Angelica, Butnaru Ana, Băetu Ciprian, Carmen Vițelaru, Ștefănescu Stefanescu Marcela, Ungureanu Nadia, Ciobanu Camelia;

Ansamblul folcloric ,,Floarea Soarelui” de la Casa de Cultură, Săveni ( responsabil Sorin Luţă, director, coregraf Laurențiu Cîrligeanu) și Grupul artistic ,,Flori de mai”, profesor Ioan Iftime;

Grupul artistic ,,Star Music” de la Asociația Culturală Arlechin (profesor Roxana Pricop) și Ansamblul folcloric ,,Mugurașii”

( profesori coordonatori Manuela Sorohan și Mihaela Achiței).

Ora 14.00: Copacul tricolorului românesc – Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială Nr.1, Săveni, Parcul Tineretului.

La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor mici și mari! 1 Decembrie fericit la Săveni și pretutindeni!