Știri locale Visit Botoșani

Au fost finalizate lucrările de 9,5 milioane lei de restaurare a Bisericii Sf. Gheorghe, lăcașul de cult simbol al municipiului Botoșani




Comunicat de presă Primăria Botoșani:

Biserica „Sf. Gheorghe” va fi redeschisă enoriașilor. După ample lucrări de reabilitare, lăcașul de cult – monument își va redeschide porțile!

Primarul Cosmin Andrei a semnat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar astăzi a susținut o conferință de prezentare a obiectivului de investiții privind reabilitarea Ansamblului Bisericii „Sf. Gheorghe”. Astfel, șantierul, deschis în august 2020, a ajuns la punctul final.

„Așa cum spunea și ÎPS Teofan în una din vizitele sale în Botoșani, s-a vindecat o rană a orașului nostru. Mă bucur că am terminat această lucrare atât de așteptată nu doar de enoriașii acestei biserici, ci de toți botoșănenii iar rezultatele sunt de excepție. Botoșani a redobândit un monument emblematic”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Lucrările întreprinse au fost ample, fiind executate lucrări de protecție, conservare și reabilitare atât pe partea de interior și exterior a bisericii, cât și la turnul clopotniță.

Lăcașul de cult a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile.

Reabilitarea bisericii – monument a fost posibilă prin accesarea unui proiect cu finanțare europeană, „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii „Sfântul Gheorghe””, derulat prin Programul Operațional

Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural/Prioritatea de investiții 5.1.- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea lucrărilor: 9,5 milioane de lei.

Ctitorită în anul 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, Biserica „Sf. Gheorghe” a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani.