Știri locale Visit Botoșani

VIDEO Așa arată Raiul! Gheorghe Zamfir, Mirel Manea, Daniel Jinga, Felix Goldbach, Filarmonica Botoșani



Probabil cel mai bun concert al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani a avut loc în această seară, cu spectacolul ”Gheorghe Zamfir și prietenii”. A fost un eveniment de ținut minte o viață întreagă, cu uriașul Gheorghe Zamfir, care este pe locul doi în topul vânzărilor de albume din toate timpurile după Michael Jackson, pe scena de la Botoșani.

Marele maestru Zamfir a ținut ca trompetistul Mirel Manea, directorul Filarmonicii Botoșani, să cânte alături de el pe scenă … și ce moment a ieșit, ceva de povestit nepoților.

Pe scena Casei de Cultură ”Nicolae Iorga” au mai urcat soprana Rodica Anghelescu, tenorul Alin Stoica și botoșăneanul Felix Goldbach la clarinet, totul sub bagheta marelui dirijor Daniel Jinga. 

Spectacolul a fost cu casa închisă, s-au vândut toate biletele în primele două zile de când s-a dat liber la vânzare.

Cu decor adus de la Opera din Iași, Filarmonica Botoșani a strălucit alături de colosul mondial Gheorghe Zamfir, de marele Mirel Manea, de Daniel Jinga în mare formă, Goldbach emoționat că a revenit cu un concert acasă, în Botoșani, în prezența părinților, Angelescu și Stoica fermecători.

Am fost alintați și primiți pe covor roșu, cu un recital la pian în holul Casei de Cultură ”Nicolae Iorga”,  la Botoșani a venit la acest mare eveniment chiar și Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, care a urcat pe scenă alături de primarul Cosmin Andrei pentru a marca un mega-spectacol. 

Botoșani a avut onoarea, prin eforturile lui Mirel Manea și a Filarmonicii ”George Enescu”, să îl găzduiască pe marele Gheorghe Zamfir. Acest numele colosal la nivel mondial a avut o prestație de cea mai înaltă calitate la Botoșani alături de cei pe care i-a ”binecuvântat” să cânte alături de el. Botoșani a avut onoarea să intre în lista selectă a orașelor în care marele Gheorghe Zamfir a concertat… și ce concert a fost!

Și puteam să îl chemăm noi pe marele Zamfir să cânte pe scena de la ”Sindicate” vreo zece ani la rând că nu ar fi venit, nu ar fi acceptat dacă nu era pe scrisoare numele actualului director al Filarmonicii.

Ropote de aplauze, cuvinte de laudă și un val uriaș de energie pozitivă, ceva ce Botoșani avea nevoie și nu știa că are pentru a putea ieși din pasa proastă a ultimilor ani.

De când Filarmonica Botoșani, condusă de Mirel Manea, organizează spectacole memorabile, plecând de la cel din Centrul istoric, continuând cu Carmina Burana și acum cu Gheorghe Zamfir și prietenii, parcă este alt oraș, mai bun, mai frumos, parcă botoșănenii privesc spre viitor cu speranțe mai mari și au dat uitării deziluziile din ultimii ani.

Până să fie Mirel Manea director al Filarmonicii, nicio instituție de cultură nu a generat atâtea energii pozitive în jurul său, nicio instituție de cultură nu a reușit să creeze un val de speranțe mai mari pentru viitorul orașului, nicio instituție de cultură nu a făcut cu adevărat din Botoșani un oraș cultural.

Totul s-a schimbat acum! ÎN BINE!

Dacă nu îl aveam pe Mirel Manea trebuia să îl inventăm sau să îl cumpărăm! Filarmonica serbează în această stagiune 70 de ani de existență, dar niciodată nu a strălucit cum o face acum, sub conducerea lui Manea!

Să nu mai spună nimeni că la Botoșani nu se poate! Mirel Manea ne demonstrează că se poate și ba chiar la cel mai înalt nivel!

(BOGDAN CALINIUC)