Știri locale Visit Botoșani

Botoșănenii care au câștigat pentru România festivalul de monodramă din Algeria au pus în scenă piesa la ”Vasilache”

 



La sfârșitul săptămânii trecute câștigau marele trofeu al unui festival din Algeria, iar luni au jucat pe scena Teatrului de păpuși ”Vasilache” din Botoșani unde au prezentat și trofeele câștigate. 

Botoșănenii care au câștigat pentru România marele trofeu al Festivalului Internațional Feminin de Monodramă ”Aicha Adjouri” din Algeria au pus în scenă spectacolul și la Botoșani la doar câteva zile după marele triumf. 

Actrița Silvia Răileanu a impresionat juriul acestui festival din Algeria și l-a convins să acorde Teatrului ”Vasilache” marele premiu pentru piesa ”Să nu ne răzbunați”, după o adaptare text a jurnalistului Ionuț Poclid.

O piesă în care Silvia Răileanu pune pe scenă toată durerea românilor din Basarabia, o durere care îți scaldă ochii în lacrimi și care te face să înțelegi fricile cu care ne confruntăm în ziua de azi din cauza actualelor realități, o piesă care o pune în valoare și o macină, totodată, pe interior pe actrița Silvia Răileanu prin modul în care trăiește totul.



La finalul piesei, echipa din jurul proiectului ”Să nu ne răzbunați” a fost prezentată de actorul Marius Rogojinschi, directorul Teatrului ”Vasilache”, iar premiile primite în Algeria au fost înmânate Silviei Răileanu și celorlalți din echipă.

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” a fost invitat cu spectacolul „Să nu ne răzbunaţi” la cea ce-a doua ediţie a Festivalului Internaţional Feminin de Monodramă „Aicha Adjouri” sub sloganul „manifestări de teatru… între scenă şi creativitate”, festival organizat de Teatrul Cortina – Societatea Creativă din El Oued – Republica Populară Democrată Algeria, în perioada 5-10 noiembrie 2022.

Spectacolul „Să nu ne răzbunaţi” (adaptare text de Ionuţ Poclid, regia şi scenografia sunt semnate de Silvia Răileanu şi Mirela Nistor; distribuţia: Silvia Răileanu; voce text: Cezar Amitroaei; montaj şi procesare video: Florin Petrosceac) a fost prezentat în cadrul Studioului de Teatru pentru Tineret al Teatrului „Vasilache”, la Festivalurile Internaţionale de Monodramă Bacău (2019), Mongolia – Ulan Bator (2019), Albania – Korça (2021), Ujhorod, Ucraina (2021), în Sharm El Sheik, Egipt (2021), Alexandria, Egipt (2022).